U beogradskom Sava centru održan Sabor Gačana u Beogradu

Tradicionalno saborovanje Gačana, kome je, prema slobodnoj proceni, prisustvovalo gotovo 500 zvanica, održano je protekle subote u Sava Centru, u organizaciji Kluba Gačana u Beogradu.

 

Izvor: Moja Hercegovina
tekst: Milanka Kovačević
Foto: Slobodna Hercegovina
 

Druženje je počelo Šantićevim stihovima pesme “Moji očevi” koje je nadahnuto interpretirala gimnazijalka Helena Janjić iz Gacka.

IMG_6656

Helena Janjić

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Gačana u Beogradu, Svetozar Crnogorac, koji je rekao da ovo udruženje bezmalo tri decenije radi na očuvanju korena i jačanju veza Srbije i Hercegovine. U svom obraćanju se osvrnuo na rad udruženja u prošloj godini, istakavši da su pomogli u organizaciji Ćorovićevih susreta čija je tema bio Sarajevski atentat, čime su prvi dali doprinos sagledavanju događaja koji i posle jednog veka različito tumače, ne samo političari i javnost, nego i istorijska nauka, u zavisnosti od toga iz kojih zemalja dolaze i koje interese protežiraju.

IMG_6695

Radoica Antunović

Zamenik načelnika, Radoica Antunović, predvodio je delegaciju iz Gacka koja je prisustvovala ovom događaju, istakavši da je Gacko grad uspešne privrede, poljoprivrednika, kulturnih i sportskih kolektiva, ali i grad zdrave, lepe i pametne omladine, što ih čini ponosnim. Sa druge strane, popis je pokazao da danas u ovom hercegovačkom gradiću živi manje od 10.000 ljudi, pa je Antunović pozva o uspešne privrednike koji potiču iz Gacka da ulažu u svoj rodni kraj, da otvaraju pogone i time stvore dobru klimu za ostanak mladih.

IMG_6745

Miladin Dostinić

Predsednik Boračke organizacije RiTE Gacko,Miladin Dostinić, podsetio je da je najveći kolektiv u Gacku jedino javno preduzeće koje pruža pomoć  porodicama  osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratni zločin pred domaćim sudovima i Haškim tribunalom. Iz ovog fonda u protekloj godini pomoć je uplaćena za preko sto porodica.

IMG_6757

Kulturni život grada podno Bjelašnice u velikoj meri kreira SPKD Prosvjeta. Radomir Vučković, predsednik opštinskog odbora se osvrnuo na godinu obeleženu izdavačkim podvizima, uspešno organizovanim Susretima istoričara, ali i posetu Kosovu i pobratimljenje sa opštinom Zvečan. Najavio je i 16. naučni Skup istoričara čija će tema biti: „Prvi svetski rat na prostoru BiH“.

Uručena je i nagrada „Prosvjete“ Dejanu Mastiloviću iz izdavačkog preduzeća Filip Višnjić, za veliki doprinos u radu ovog društva.

IMG_6806

Saboru Gačana u Beogradu prisustvovali su i Dragan Vukanić iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koji je prethodnih godina, kao predsednik opštine Voždovac, bio domaćin najboljim učenicima osnovnih škola iz Hercegovine, kao i Miodrag Linta, poslanik u Skupštini Srbije, koji je, kao član Odbora za dijasporu, aktivno angažovan na podizanju saradnje između matice i Hercegovine.

IMG_6794

U revijalnom delu programa učestvovali su KUD Sava Vladislavić i Muška pevačka grupa Tešan Podrugović iz Gacka,Rajko Petrov Nogo, aforističar Ranko Guzina, guslari Marko Crnogorac i Aleksandar Taušan, pesnici Božidar Glogovac i Milan Bjelogrlić Beli.

Gačani su se i ove godine predstavili i u veoma gledanoj emisiji Žikina Šarenica koja je emitovana u nedelju.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: