Titov šef kabineta poklonio Dubici Pikasovu sliku?

Sledi provera da li je grafika, čuvana u dubičkoj biblioteci, zaista delo čuvenog slikara. Ekspertiza košta oko 20.000 evra. Delo 1988. poklonio Boško Šiljegović

 

Izvor: Večernje novosti
Autor: G. VILA
Foto: Večernje novosti 

 

P

unih 26 godina u fundusu Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici bilo je sakriveno neprocenjivo umetničko blago – nepoznata slika slavnog španskog slikara Pabla Pikasa! U ovu kulturnu ustanovu slika je dospela kao deo legata, koji je 1988. godine poklonio narodni heroj iz Drugog svetskog rata, dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta maršala Tita, Boško Šiljegović.

Ova grafika jednog od najslavnijih slikara svih vremena, Pabla Pikasa, uzbunila je javnost i umetnički svet. Niko nije ni slutio da se takvo blago krije u Potkozarju.

– Ovu sliku našoj biblioteci lično je poklonio Boško Šiljegović. Rekao je da je delo dobio na kongresu Komunističke partije Francuske, što nas ne čudi, jer je u to vreme bio istaknuti politički radnik i član Komunističke partije Jugoslavije. Bio je šef delegacije koja je gostovala na pomenutom kongresu i prema njegovim rečima, sliku je dobio na poklon, kaže viši stručni saradnik u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici, Ranko Komadina.

Ko je bio Boško Šiljegović!

BOŠKO Šiljegović, bliski Titov saradnik, rođen je u svešteničkoj porodici u selu Mirkovac kod Kozarske Dubice, gde je i sahranjen. Imao je osmoricu braće, ali više niko nije među živima. Njihovi potomci su se razišli po svetu. Tako je luksuzna kuća na imanju ove porodice, danas zarasla u korov. Nedaleko od kuće je i seosko groblje, gde je Šiljegović sahranjen. 

On kaže da su ovu bezimenu grafiku u biblioteci nazvali “Čovek s bradom”. Na njoj nema potpisa, ali je ispisan datum nastanka – 15. 4. 1964. godine.

– Mi istinski verujemo da je priča Boška Šiljegovića istinita. Ipak, konačnu reč o autentičnosti trebalo bi da ima stručna ekspertiza. To je veoma skup proces i naša biblioteka sve ove godine nije mogla sama to da finansirati, jer smo delovali u okviru Centra za kulturu i informisanje. Ipak, sada smo samostalna ustanova, pa smo odlučili da izađemo sa ovom pričom u javnost i očekujemo da će biti interesovanja nadležnih da nam pomognu kako bismo isfinansirali ekspertizu. Koliko ja znam, to se može utvrditi u Beču i košta oko 20.000 evra – priča Komadina.

Oglasilo se i rukovodstvo opštine Kozarska Dubica.
– Ukoliko se utvrdi autentičnost dela, to će mnogo značiti i za našu opštinu i za ukupnu umetničku scenu, domaću i svetsku. Koliko ja znam, u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedno autentično delo Pabla Pikasa. Ipak, prvo se treba utvrditi autentičnost. To je tek postupak koji ćemo morati pokrenuti. Videćemo koliko to košta i iz čega to isfinansirati – kaže načelnik opštine Kozarska Dubica, Mile Zlojutro.

Slika, zasad, iz sigurnosnih razloga, neće biti izložena na uvid građanima i smeštena je na sigurno i tajno mesto. Svi čekaju stručnu potvrdu da je reč o Pikasovom originalu. Tada bi Kozarska Dubica, sasvim sigurno, velikim slovima bila upisana na umetničku mapu svetu.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: