Sretenje: Subotica – prestonica Hercegovine!

Zavičajno udruženje Hercegovaca iz Subotice večeras je u punoj sali restorana hotela „Patria” u Subotici proslavio Sretenje.

 

00

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

Najmlađe i od zavičaja najudaljenije udruženje Hercegovaca u Srbiji je na najsevernijem delu srpskih zemalja proslavilo Sretenje. Tako je na dan državnosti Srbije, Subotica postala hercegovačka prestonica.
Ovo udruženje je osnovano januara prošle godine i za kratko vreme je napravilo vrlo zavidne rezultate. Praktično, čega god su se dohvatili u zlato su pretvorili. Njihova prva akcija bilo je skupljanje pomoći za obolelu Sandru Svorcan, koja je uspešno operisana i vratila se normalnom životu.

25

Pozdrav iz Hercegovine: Radovan Palavestra

Potom su proslavili dan udru\enja , a u vreme poplava su skupili značajan prilog 200.000 dinara koje su podelili za pomoć Srbiji i RS. Premijerka RS Željka Cvijanović ih je za ovaj gest nagradila plaketom, kao i udruženje Bilećana i Nevesinjaca u Beogradu. Ipak, ono po čemu su se Hercegovci u Subotici izdvojili je donatorska veče za Prebilovce. Tom prilikom je skupljeno rekordnih 5.500 evra za gradnju Hrama Vaskresenja, a besjeda vladike Grigorija koju je izrekao tom prilikom i danas se prepričava.

24

Dr Nenad Ivanišević

Subotičani su bili vrlo aktivni i u radu Koordinacionog odbora hercegovačkih udruženja, a Sreten Pištalo i Boro Vukajlović praktično nisu izostali ni sa jednog skupa zemljaka bez obzira ko i gde ih je organizovao.

20

Skup je blagoslovio prota Dragan Stokin, a nakon toga čula se himna „Bože pravde” koju je izvela Violeta Radić članica SKC „ Sveti Sava” iz Subotice.

02

Milimir Vujadinović

Potom se okupljenima obratio u ime domaćina Sreten Pištalo, predsednik ovog udruženja. Podsećajući na dosadašnje aktivnosti Pištalo je najavio i planove za ovu godinu.

08

Pjevačka grupa KUD “Nevesinje”

– Najpreče obaveze tiču se same unutrašnje organizacije, omasovljavanje članstva i adaptiranje prostorija koje smo nedavno dobili zahvaljujući gradskoj upravi Subotice. U toku maja i juna mjeseca organizovaćemo više književnih večeri i izložbi. A i ove godine namjeravamo da nastavimo sa akcijom „Podignimo Prebilovce”. Planiramo, shodno našim mogućnostima, da učestvujemo u daljem razvoju i obnovi života Svetih Prebilovaca, a u dogovoru sa ostalim hercegovačkim udruženjima planiramo i zajedničku posjetu Hercegovini.

06

Milivoje Beštić

Iz Hercegovine su za ovu priliku doputovali načenik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović, potpredsednik skupštine Bileća Nemanja Papić. a goste je u ime Hercegovine pozdravio Radovan Palavestra, načelnik opštine Istočni Mostar. U ime vlade Srbije prisutnima se obratio dr Nenad Ivanišević, a u ime domaćina grada Subotice Milimir Vujadinović.

30

Delegacija iz Hercegovine: Momčilo Šiljegović, Radovan Palavestra i Nemanja Papić

U bogatom programu koje je vodio nenadmašni Milivoje Beštić goste su zabavljali muška pjevačka grupa KUD „Nevesinje”, grupa „Iskon” iz Subotice i guslarski šampion Miloš Parović iz Nevesinja. Svoje stihove recitovali su pjesnici Božidar M. Glogovac, Simo Golubović i Predrag Opalić, dok je Dučićeve stihove recitovala gimnazijalka Lana Kapor.

21

Priznanje domaćinima od Uroša Milojevića

Uroš Milojević, predsednik hercegovačkog udruženja iz Zrenjanina domaćinima je poklonio monografiju „Kroz istočnu Hercegovinu”.

18

Godina u znaku Hercegovačkih ustanika: Biljana Ristić

Posebna atrakcija večeri bila je video prezentacija Hercegovačkih ustanika poznate slikarke Biljane Ristić. Deo postavke sa jučerašnje izložbe u Gradskoj kući Subotice bio je predstavljen i u foajeu hotela Patria.

14
Sama autorka je najavila da će finalna izložba biti predstavljena u Nevesinju 9. jula.

13

Hercegovci su veče završili gangama.

04

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: