Preživeli iz Gacka: Vozač nije slušao!

Ispovest radnika rudnika i termoelektrane „Gacko” koji su preživeli prevrtanje kombija u reci Gračanici: Rekli su mu „Brko, ne možeš tuda”, ali nije progovarao

Izvor: Novosti.rs
Tekst: S. Mišljenović – R. Gutić
Telo Miloja Miletića (27), jednog od dvojice radnika Rudnika Gacko, koji su nestali u nabujaloj reci Gračanici, pronađeno je juče ujutro oko 8 časova. Ali, i dalje stotine specijalaca, ronilaca i radnika RiTe „Gacko” učestvuje u potrazi za Slobodanom Žarkovićem (43).

Goran Subotić, Branislav Milidragović, Žarko Miličević i Čedo Filipović su radnici koji su sa dvojicom nastradalih kolega u sredu ujutro bili u kombiju.

Još uvek u glavi premotavaju film šta im se dogodilo i prosto ni sami više ne veruju da su ostali živi.

Za „Novosti” kažu da se sve odigralo vrlo brzo, ali i da su upozoravali vozača da ne ide tim putem!

Čedo Filipović, jedan od preživelih radnika, kaže da se svega seća odlično.

– Tragedija se dogodila. Kuku onome koga nema. Žao mi je porodica nastradalih i njihove dece. Ovo će sve da se zaboravi, ali tragedija nikada. Mene je sam Bog spasao. Voda me je nosila 300 metara i treći put kada sam potonuo odgurnuo sam se nogama i došao metar do obale. Tu mi je pomogao kolega, pružio ruku, i izvukao me iz vode – priča Filipović. – A, sve se desilo tako što smo došli do reke, a ja i neko iza mene je viknuo Ivaniševiću: „Brko, ne može tuda”. On ništa nije progovarao, samo je krenuo. Kada je video da ne može ni tamo ni ovamo, rekao sam mu da se vrati u rikverc. Ali, voda je već počela da ulazi, a ja sam viknuo da otvori vrata. Bili smo se nasukali na branik, ja sam ispao i više ništa ne znam.

Branislav Milidragović kaže da je još u šoku i ne veruje da se ovo dešava.

– Strašna je bila ta borba za život, ali smo se izvukli u momentima nadolazeće bujice. Kada smo se spasli, jedino što mi je bilo na pameti jeste da jave mojoj porodici da sam živ – kaže Milidragović.

Žarko Miličević, takođe jedan od muškaraca koji se nalazio u kombiju kada ga je ponela bujica, samo je prozborio da nema mnogo da kaže.

– Sve bi se ubrzo zaboravilo da nije bilo žrtava – kratak je bio Miličević.

Inače, vozač kombija Branislav Ivanišević, koji je kombijem sa šest radnika RiTe „Gacko” krenuo preko nabujale reke, je saslušan u policiji pod sumnjom da je počinio krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Nakon toga je pušten da se brani sa slobode.

Mutna voda

Do sada je već pretražen veći deo terena koji je veoma težak, voda je dosta mutna i ništa se ne vidi.
– Primorani smo da pretražujemo na dodir – kažu iz interventne službe.

Krivična prijava

Protiv vozača kombija „Jugoprevoza Gacko” Borislava Ivaniševića (56) biće podneta krivična prijava, zbog izazivanja opšte opasnosti – izjavio je tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje Žarko Milić. U tužilaštvu navode da je vozač minibusa prešao preko nedozvoljenog prelaza, betonske prečice koju inače koriste samo „damperi”, umesto da reku pređe preko mosta koji se nalazi nedaleko odatle i koji je i izgrađen za radnike „RiTe Gacko”.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: