Predsednik „sporne” MZ: Za Sutorinu je možda bolje da bude u Hercegovini!

Naravno da bih voleo da ostanemo u CG l Nije, međutim, isključeno da bismo bogatije živeli da smo deo BiH jer bi se možda više ulagalo u ovaj zaboravljeni deo Crne Gore, kaže Milorad Mračević

04 sutorina mracevic milorad

Izvor: Informer CG
Autor: M. S.

Deo meštana Sutorine smatra da bi za njih možda bilo bolje da ovaj deo crnogorske obale pripadne – Bosni i Hercegovini! Ogorčeni što su napušteni i zaboravljeni od države u kojoj sada žive, veruju kako bi pobeda BiH u graničnom sporu oko ovih pet kilometara jadranske obale iza Igala za njih bila možda spasonosno rešenje.

Takvu ideju novinarima Informera CG, koji su bili u poseti ovom mestu koje je tačka sporenja Crne Gore i Bosne i Hercegovine, otkrio je, pored ostalih, i predsednik mesne zajednice Sutorina Milorad Mračević, koji otkriva da zbog novonastalog državnog spora danima raste netrpeljivost u narodu.

– Nije nam svejedno, niti prijatno zbog svega. S obzirom na to da sam se rodio u Crnoj Gori, voleo bih da Sutorina ostane crnogorska. Ali da budem potpuno iskren, pričao sam sa komšijama, pa kada bismo mi odlučivali o tome kome da Sutorina pripadne – dvoumio bih se. Možda bismo bogatije živeli kao deo Bosne i Hercegovine, možda bi se više ulagalo u ovaj deo, koji je pomalo zaboravljen i napušten – priznaje Milorad Mračević.

Da predsednik mesne zajednice nije usamljen u toj ideji, potvrđuje Radovan Samardžić, koji otvoreno priznaje da bi voleo da Sutorina pripadne Bosni i Hercegovini!

– Ja bih voleo da pripadnemo BIH, pa da u krugu od kilometar imamo tri granice! Ne mogu da se time bavim, imamo sud, pa neka reši ovaj problem. Kako god da se odluči, biću zadovoljan. Što više državljanstava budem imao, to je bolje – zaključio je Samardžić.

Većina meštana je, čini se, ipak za to da Sutorina ostane deo Crne Gore. Slobodan Ribar kaže za Informer da narod i sa jedne i sa druge strane decenijama živi u miru i da se nada da će tako i ostati.

– Zar zbog nečijih ideja o podelama treba opet da prolazimo kroz rat?! Ako smo decenijama živeli ovako, ne razumem šta se sada dešava. Treba li od jedne ulice da pravimo dve, kao u Bosni? Zar treba da nas uvlače u neki novi rat? Niko od naroda neće pristati na podele, ako se narod bude pitao. Izmišljaju probleme na našu štetu – ogorčeno zaključuje Ribar.

I Luka Jančić, meštanin spornog dela sa Žvinja, ističe da je Sutorina bila crnogorska i da će tako i ostati.

– Glupo je uopšte pokretati pitanje Sutorine. Bolje bi bilo da rešavaju goruća životna pitanja nego što se bave premeštanjem granica. Tako samo stvaramo probleme. Trebalo bi svi da se prisete zla od pre 20 godina, ratova i užasa koji su nam doneli – priča Jančić.

Božo Mijanović takođe smatra da o graničnom sporu ne treba raspravljati.

– Sutorina je crnogorska i tako treba da ostane – jasan je Mijanović.

Podela je u narodu već nastala. Možda i u Sutorini bude odlučivao referendum…

04 sutorina

 

Mi smo deo Jugoslavije

Postoji i treća struja mišljenja u maloj Sutorini. Zoran Nikolić ističe da je ova oblast – jugoslovenska!

– Jedine granice koje priznajem su jugoslovenske! Sve ostale granice su protektorati. Moj profesor iz državne bezbednosti rekao mi je 1978. godine da će u Jugoslaviji posle Titove smrti biti šest protektorata, da će se na SFRJ samo prebaciti loptica sa Bliskog istoka. Ta nesreća je pogodila ove naše krajeve koji su bile najdemokratskiji, najčasniji i najbolji za radničku klasu – rekao je Nikolić za Informer CG.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: