ZK Hercegovac Pančevo: Podignimo Prebilovce – uzdignimo sebe!

Prebilovci su staro srpsko selo u južnoj Hercegovini, na obodu doline Neretve, u opštini Čapljina, Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija BiH.

Pretke sadašnjih stanovnika Prebilovaca zatekli su Turci u selu prilikom osvajanja ovog kraja 1471.godine. O tome je sačuvano bogato predanje koje je zapisano i objavljeno. Ovo svedoče i objavljena su naučna istraživanja, kao i brojni materijalni spomenici. Turski popis iz 1474.godine izričito potvrđuje da je ovo područje „srpska zemlja od davnina.“ Šira okolina Prebilovaca je poznata po brojnim arheološkim lokalitetima i spomenicima materijalne kulture, od predantičkih do novijih.

Prebilovci su, nažalost, više poznati po nesrećnoj sudbini u dva protekla rata. U avgustu 1941. godine, u vrijeme velikog genocidnog pokolja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ubijeno je 826 od ukupno 1000 srpskih žitelja Prebilovaca. Među stradalima su skoro sve žene i djeca iz sela. Najviše ih je ubijeno u Šurmanačkoj jami kod Međugorja. Žrtve Prebilovaca do kraja rata su dostigle cifru od 850 stradalih , što je 85% srpskih stanovnika sela.

Prema istraživanju japanskog dnevnog lista „Asahišimbun“iz 1999. godone Prebilovci su najstradalnije selo u Evropi, a među četiri su najstradalnija sela u svijetu u Drugom svjetskom ratu. Za isti list, genocid Hrvata nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, je jedno od obilježja globalne istorije 20. veka.

IMG_6741

Aleksandar Taušan, član guslarskog društva “Stara Hercegovina” u Pančevu će proslaviti četvrt veka guslarskog staža (Foto: Slobodna Hercegovina)

Preživeli očevi i braća žrtava odlučili su još u toku rata da ponovo zasnivaju porodice i da sačuvaju selo. Novorođenoj deci davali su imena ubijenih u jami. Pedesetih i šezdestih godina 20. veka Titov režim je preživelim Prebilovčanima oduzeo najvredniju zemlju, istoriju stradanja stavio je pod embargo, a jame pod betonske ploče ne dozvolivši sahranu stradalih.

Srpski narod je jame otvorio 1990. godine, iz njih izvadio kosti žrtava i preneo ih u Prebilovce, gde su položene u kriptu crkve koju je počeo da gradi.

U junu 1992.godine hrvatske snage, pod komandom generala zbora Janka Bobetka, miniranjem ili spaljivanjem uništile su sve kuće i druge objekte u selu, crkvu u izgradnji, sa kostima 4000 žrtava ustaškog terora eshumiranih iz 13 jama potpuno uništile, razorile seosko groblje i opustošile sav prostor sela.

Obnova manjeg broja kuća u selu počela je u jesen 1999. godine, a sa njom i povratak predratnih stanovnika. Obnovljeno je i ili iznova izgrađeno tridesetak kuća.

Prebilovci su sada jedino preostalo srpsko naselje u dolini Neretve i celoj Donjoj Hercegovini koje se grčevito bori za svoj opstanak i za istinu o stradanju Srba u NDH.

U organizaciji zavičajnih klubova Hercegovine iz Srbije, organizovano je hodočasničko putovanje u pohode Hercegovačkim jamama sa ciljem da se ne zaboravi zločin koji se desio 1941. a ponovljen je još strašnije 1992. godine.

Zavičajni klub Hercegovac iz Pančeva se uključio u akciju, i organizuje guslarsko poetsko veče gde će mnogobrojni gosti govoriti o ovim zločinima iz raznih uglova. Cilj nije da se poziva na osvetu već na sećanje, ne tražimo odgovor na pitanje „KAKO“- to već znamo, već pokušavamo da odgovorimo na pitanje „ZAŠTO“ što još niko nije uspeo da odgonetne.

 

Moto ove dobrotvorne večeri, koja će se održati u Domu vojske Srbije“ u Pančevu, 10.aprila sa početkom u 19.00 časova je: „PODIGNIMO PREBILOVCE – IZGRADIMO SEBE“. Pozivamo sve sugrađane da se priključe ovom velikom času istorije da ne dozvolimo zaboravu da nam otme sećanja na naše pretke i mučenike iz zemlje Svetog Save.

Ulaz je slobodan, ali ćemo tom prilikom skupljati priloge za obnovu hrama u Prebilovcima kako bismo dali svoj, u materijalnom smislu skromni doprinos, ali za svakog od nas će to biti veliki čin samim tim što učestvujemo u takvoj akciji.

Zavičajni klub Hercegovac, Pančevo

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: