EKSKLUZIVNO: Održano peto Nevesinjsko sijelo u Beogradu (VIDEO)

Tradicionalno saborovanje Nevesinjaca, kome je prisustvovalo oko 400 zvanica, održano je sinoć u Sava Centru, u organizaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu.

 

tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina
Video: Božo Golijanin

 

IMG_6999

Ukrasile skup: Učenice muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda

 

Nevesinjci su se po peti put okupili na tradicionalnom Nevesinjskom sijelu, a među gostima su bili  načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović sa saradnicima, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i prijatelj Hercegovaca Miodrag Linta.

IMG_7100

Dva Nevesinjca vode svoje opštine: Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje i Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac

IMG_7171

Bratska saradnja: Miodrag Linta i Momčilo Šiljegović

Među gostima su se pored ratnog komandanta Nevesinjske brigade Novice Gušića našli i predstavnici Udruženja Srba iz Hercegovine i njihovih potomaka u Vojvodini Đorđo Radojičić, Jovanka Ivanišević i uvek nasmejani Pejo Bajčetić, predsednik Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine u Srednjem Banatu, Uroš Milojević, predsednik Udruženja Hercegovaca u Vršcu, Božo Pašajlić, predstavnici Kluba Gačana predsednik Svetozar Crnogorac, Slobodan Drašković i Dejan Mastilović, Jovan Šipovac predsednik Udruženja “Šipovaca”.

IMG_7044

Svi smo mi Pejina deca: Pejo Bajčetić. Zoran Pejanović i Jovanka Ivanišević

IMG_7015

Predsednici zavičajnih udruženja: Uroš Milojević iz Zrenjanina i Svetozar Crnogorac ispred Kluba Gačana

Prota Milovan Glogovac je blagoslovio skup i preneo pozdrave vladike Grigorija, koji je ove godine zbog brojnih obaveza bio sprečen da prisustvuje skupu.

IMG_7026

Duhovne pouke: Prota Milovan Glogovac podsetio prisutne na Časni post

Sijelo je počelo pesmom Jelene Grubačić, nakon čega je domaćin Sijela Zoran Pejanović pozdravio okupljene goste. Na vrlo emotivan način okupljenim zemljacima su se obratili načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

IMG_6913

Još jedan čas istorije: Slavko Aleksić

IMG_6931

U ulozi Stepe Stepanovića: Lepomir Ivković

IMG_6924

Dočarao legendarnog vojvodu Mišića: Boško Puletić

 

IMG_6948

Emotivna izvedba “Plave grobnice”: Ivana Žigon

U programskom delu koji se tematski bavio Prvim svetskim ratom učestvovali su: guslar Slavko Aleksić izvodeći deo pesme “Sarajevski atentat”, glumci Lepomir Ivković i Boško Puletić sa fragmentom iz predstave   „Vreme časti i ponosa“, po knjizi „Život pretočen u pamćenje“, a poseban pečat programskom delu dala je glumica Ivana Žigon recitirajući stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića.

IMG_6968

Šta je pisao Arčibald Rajs: Nebojša Glogovac

 

Glumac Nebojša Glogovac je pročitao pismo Arčibalda Rajsa upućeno vojvodi Živojinu Mišiću.

IMG_6998

Učenice muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda

Muška pevačka grupa iz Nevesinja i muzička škola “Mokranjac” iz Beograda predstavile su se narodnim pesmama i igrama iz Nevesinja.

IMG_6944

Majstor na diplama: Vojin Radojičić

Tačku na diplama izveo je Vojin Radojičić.

IMG_7106

Ćetiri sata ćamim ćekajući….Željko Ninčić

IMG_7122

Nadahnuti tandem: Aforističar Mitar Đerić – Laki i voditelj Milivoje Beštić

A goste su humorom zabavili glumac Željko Ninčić i aforističar Mitar Đerić – Laki, posle čega je održano takmičenje “Pokaži šta znaš” na kome je pobedila Jelena Grubačić, dok je drugo mesto osvojila grupa Radojičići, a treće recitator Milan Gutić, neizostavan deo hercegovačkih sijela sa svojom “Rajskom vodom”.

IMG_7162

Pokazala šta zna: Jelena Grubačić

IMG_7169

Druga nagrada: Radojičići

IMG_7160

Treće mesto: Milan Gutić

Najmlađi član na skupu bio je već iskusni sijeldžija četverogodišnji Dušan Čabrilo kome je ovo bilo treće sijelo.

IMG_7178

Najmlađi gost: Dušan Čabrilo sa bakom

Uz bogatu tombolu, za dobro raspoloženje gostiju do sitnih sati pobrinuli su se orkestar “Anđin san”  i Jelena Grubačić, a program je po tradiciji na sebi svojstven način vodio Milivoje Beštić

Pored bine su bile postavljene i fascinantne slike na kamenu, inspirisane Hercegovinom, rad izuzetne novosadske slikarke Biljane Ristić čije radove možete naći ovde. 

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: