Nastavljeno suđenje Zdenku Jakiši osumnjičenom za ratne zločine

Nastavljeno je suđenje bivšem pripadniku HVO-a Zdenku Jakiši, koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama u Minnesoti zbog prevare imigracijskih vlasti, a pod istragom je zbog ratnih zločina.

jakisa

Izvor: Klix.ba / agencije

Jakiša se izjasnio da nije kriv po tački optužnice koja ga tereti da posjeduje nezakonito dobivene dokumente. Tužioci su rekli kako je on dobio stalni boravak ilegalno jer nije bila otkrivena njegova prošlost, da je služio u oružanim snagama Hrvatskog vijeća obrane i da je optužen za ubistvo, pišu američki mediji.

Jakiša je optužen u Bosni i Hercegovini 1993. godine za ubistvo komšinice Nevenke Elezović, 62-godišnje starice Spkinje. Tužioci su rekli i da je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i traže dodatnu istragu.

Optuženi živi u Forest Lakeu, gdje je sa suprugom otvorio taksi kompaniju, a u SAD je ušao kao izbjeglica 1998. godine. Pravo na stalni boravak je stekao 2002 godine.

Njegov advokat Reynaldo Aligada Jr. je rekao da su tužioci predugo čekali na optužnicu i da bi slučaj trebao biti poništen.

Aligada je napisao da tužioci moraju dokazati da je Jakiša počinio zločine u BiH prije 21 godinu. Rekao je da je ključni svjedok za ubistvo Elezovićeve preminuo i da pištolj koji je navodno koristio Jakiša nije dostupan.

Međutim, sudski dokumenti ukazuju da je Jakiša osumnjičen i za druga ubistva. Kako prenose mediji u SAD-u, o njegovom navodnom sudjelovanju u tri odvojena ubistva u BiH je ispitano sedam svjedoka.

Da podsetimo, Američko ministarstvo pravde saopštilo je da postoje optužbe, na osnovu izjava svedoka da je Jakiša tokom 1992 i 1993. godine počinio brojne ratne zločine nad srpskim i muslimanskim stanovništvom, uključujući ubistvo Nevenke Elezović iz Čapljine, žene srpske nacionalnosti.

Jakiša, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ništa o tome nije naveo u svom zahtevu da američku zelenu kartu, pa je uhapšen i u ponedeljak 12. maja će se naći pred sudom u Minesoti. Osim toga, Jakiša je američkim vlastima odavno poznat po nasilničkom i kriminalnom ponašanju, te je optužen i za više krivičnih dela.
Sudeći prema ranijim slučajevima hapšenja osumnjičenih ratnih zločina u SAD, Jakiša bi mogao biti izručen BiH.
Jakiša i njegova žena aplicirali su u američkoj ambasadi u Hrvatskoj za zelenu kartu i boravak u SAD-u, što im je kroz tzv. lutrijski sistem i odobreno, a zahvaljujući katoličkim humanitarnim organizacijama i Crkvi.

Više je puta uhapšen zbog vožnje u nedozvoljenom stanju, kršenja javnog reda i mira…
Ročište je zakazano za petak u američkom Okružnom sudu u Minneapolisu.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: