“Najgore uopšte nije prošlo”

Najgore još uvek nije prošlo i sada je najveća briga da nasipi postavljeni na rekama izdrže, smatra Mirko Radonja, nekadašnji rukovodilac odbrane od poplava

 

 

kolubara @voja964

IZVOR: B92

Mirko Galonja, bivši rukovodilac odbrane od poplava „Voda Vojvodine“, izjavio je za B92, povodom situacije koja je Srbiju zadesila usled katastrofalnih poplava, da je još uvek neophodna budnost.

„Najgore uopšte nije prošlo. Vodostaji reka su viši nego što su ikada zabeleženi, a ovaj sistem nasipa koji je poslednjih dana napravljen je stabilan. Sada se treba bazirati da se te brane stabilizuju da ne bi došlo do klizanja tih brana. To se radi peskom, džakovima sa peskom i ne treba više ići u visinu, ali treba ojačati sistem i brinuti da taj sistem izdrži. Važna je potpuna budnost“, smatra Galonja i podseća da se u prošlosti dešavalo da ovakav sistem posle mesec i po dana.

Reka Sava je još uvek opasnija od Dunava na našem području, a u Vojvodini je osim Save problem i Tamiš.

„Sava je opasnija. Na desnoj obali Save mislim da nije do kraja izgrađen taj sistem, dok je na levoj obali sve završeno, ali tu se nikad ne zna, to uvek može da iznenadi. U Vojvodini je je i Tamiš veliki problem jer je bujučnog karaktera. Dobro je da su nasipi na Tamišu rekonstruisani jer se dešavalo da reka probije nasipe u Rumuniji, a kod nas se izlije“, Kaže Galonja i dodaje vode koje nabujaju u inostranstvu i dođu do nas treba usmeriti.

Nauk iz ove nesreće koja nas je zadesila je da čovek mora da obezbedi sigurnost na prostoru na kome živi i sistem za odbranu od poplava mora da funkcioniše iako se to retko dešava i svi misle da ima vremena i da to neće da se desi, zaključio je Galonja.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: