Hercegovci u Novom Sadu proslavili Vasilijev dan

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Milivoje Beštić

Foto: Hercegovački gaj

 

T

radicionalno, u organizaciji Udruženja Srba iz Hercegovine i njihovih potomaka u Vojvodini, više od 500 Hercegovaca i njihovih prijatelja dočekalo je Srpsku ovu godinu u jednom od najvećih novosadskih restorana „Ribarac“ na Dunavu,  
Program je počeo slavskim obredom i blagoslovom, jer je Vasilijev dan, odnosno Mali Božić, i krsna slava ovog Udruženja, koje već 23 godine aktivno radi na unapređenju kulturnih, privrednih i prijateljskih veza Vojvodine i Hercegovine. Nakon zdravice-dobrodošlice rodonačelnika Udruženja Peja Bajčetića, skup je pozdravio predsjednik Udruženja Đorđo-Đoka Radojičić. Sa pažnjom je saslušan i načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović koji se obratio u ime delegacija opština istočne i stare Hercegovine.

ribarac-2014-4
 
Izaslanik episkopa Zahumsko –hercegovačkog i primorskog sveštenik Milan Unković je takođe čestitao Mali Božić i prenio pozdrave duhovnog pastira zemlje Hercegove svim članovima i prijateljima Udruženja u Novom Sadu.

Bogat kulturno-zabavni program protekao je u znaku dipala, dvojnica i gusala Vojina Radojičića, potom izvorne pjesme muške pjevačke grupe „Zvuci s kamena“ i folklornih koreografija KUD „Blagoje Parović“ iz Gajdobre i KUD „Jovan Dučić „ iz Nove Gajdobre. Humoristički kutak, po tradiciji,imao je dr Bratoljub Brkljača, načelnik Vojne bolnice na Petrovaradinu, a u zabavnom dijelu programa,sa bogatim repertoarom, predstavio se muzički sastav „Anđin san“.

Kao solisti i veoma uspešni zabavljači aplauzima su nagrađeni i Radovan  Rašo Palavestra, načelnik Istočnog Mostara i dr Aco Gluhović, najavljen kao „hercegovački kum sa Romanije“.U takmičenju u pjevanju „iza stola“, najbolji su bili pjevači iz „Bogodola“ mostarskog. Igrala se proleta, a kolo hercegovačko dugo se okretalo na razmeđu dvije kalendarske godine.
Posebno toplo su pozdravljeni najbolji hercegovački studenti u Novom Sadu. Udruženje je novčanim nagradima obradovalo četiri vrsna studenta: Mirjanu Klimenta sa Fakulteta tehničkih nauka, sa prosječnom ocijenom 10,00, Sretena Ivkovića, Nevesinjca sa Poljoprivrednog fakulteta, takođe sa prosjekom 10,00, te Miliju Stojanovića iz Gacka sa Fakulteta tehničkih nauka-doktorske studije sa 9,6 i Dubravku Vuković sa Pravnog fakulteta,čiji je prosjek 9,4. Predsjednik Fonda „Borka Vučić“ za stipendiranje mladih poljoprivrednika iz Beograda Slobodan Aćimović je dodijelio i stipendiju jednom studentu iz oblasti poljoprivrede koga predloži novosadsko zavičajno Udruženje.

ribarac 2014 3
U novogodišnjoj tomboli, zahvaljujući sponzorima, podijeljeni su: pečeno prase, mobiilni telefon, pršut, novčana nagrada od 10.000 dinara i brojne druge nagrade-knjige, kućanski aparati,usluge.
 Trebinjski privrednici dodijelili su besplatan vikend na Mosku i Trebinju delegaciji Udruženja iz Novog Sada, u cilju daljeg jačanja saradnje.
Na skupu je najavljeno i “ Nevesinjsko sijelo“,koje će se ove godine održati 22. februara u restoranu Sava centra u Beogradu
 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: