Hercegovački prevoznici blokirali granicu na Klobuku

klobuk

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.M.

Glavi krivac je Ministarstvo civilnih poslova i saobraćaja u Savjetu ministara BiH, kažu prevoznici iz istočne Hercegovine i dodaju da je sličan problem postojao i prije četiri godine ali su neka riješenja od sada do danas donešena ali nisu zadovolјila uslove ni zakonodavca ali ni autoprevoznika.
Prva ali najosnovnija stvar je neposredna edukacija vozača odnosno nabavlјanje sertifikata koji su neophodni kako vozačima tako i menadžerima transporta kojima rukovode. Cijene sertifikata iznose od 400 od 1000 maraka, a ima oni koji su pred penziju da se dodatno edukuju, kažu prevoznici iz istočne Hercegovine.

Predsjednik Štrajkačkog odbora prevoznika istočne Hercegovine Aleksandar Dangubić je danas na Deleuši rekao da prevoznici neće prihvatiti nove nametnute odluke i da će se boriti za svoja prava.
On je izrazio nezadovolјstvo položajem autoprevoznika iz Republike Srpske u odnosu na kolege u Federaciji BiH, ističući da prevoznici iz Srpske izdvajaju više sredstava nego što bi trebalo.
Radovan Trklјa, autoprevoznik iz Bileće, kaže da se 30 godina bavi ovim poslom i da cijela porodica živi od njegovog rada, te da ne može da shvati da neko želi da im “uzme hlјeb iz ruku”.

Nekoliko hercegovačkih prevoznika blokiralo je kamionima i jednu saobraćajnu traku na graničnom prelazu Klobuk, na magistralnom putu Trebinje – Nikšić.
Prema poslјednjim informacijama Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licenci. To je saopšteno danas na sastanku ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića i predstavnika resornog federalnog ministarstva.
Kakav je naredni korak autoprevoznika ostaje da se vidi.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: