Godišnji koncert DG „Stara Hercegovina“: „Zraka sjajna ognja besmrtnoga“

U CKS Šumice, sinoć je održano zapaženo veče tradicionalog srpskog instrumenta gusala, koncert Društva guslara “Stara Hercegovina“ pod njegoševskim nazivom „Zraka sjajna ognja besmrtnoga“.

59 pravi

DRAGAN ĐERIĆ

 

Guslare, goste i brojnu guslarsku publiku najprije je pozdravio dr Dragan Vukanić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, višegodišnji uspešni predsedjednik opštine Voždovac i veliki poznavalac i poštovalac tradicije. On je podsjetio na bratimljene opština Nevesinje i Voždovac i veze Hercegovine sa Beogradom, kao i organizaciju boravka najboljih učenika iz istočne Hercegovine,od narednog ljeta i Podrinja, u Beogradu i Srbiji. Vukanić se posebno založio za omasovljenje ljubitelja gusala, popularizaciju među mladim i obraćanje završio porukom; Drugi put povedite i svoju djecu!.

35
U programu su nadahnuto, u strune i gusalo nastupili članovi „Stare Hercegovine“: Veljko Đuranović, republički i savezni šampion, Đorđe Tanović-dvostruki republički prvak, Aleksandar Taušan,od koga se sa pravom narednih godina najvie očekuje, Miroslav Tanović koji je i sada pokazao da „iver ne pada daleko do klade“, kao i Petar Perović iz Smedereva i Dragan Đerić, koji se napojio sa čajničkog vrela.

69

MIHAILO PEROVIĆ

Posebno toplo je podzravljen 13-ogodišnji Mihajlo Perović, novi član društva iz Smedereva, unuk poznatog guslarskog prvaka sa Kosova Miluna Perovića,koji je prvim javnim nastupom,najavio blistavu guslarsku budućnost. Aplauzima su ispraćani i dječiji i omladinski ansambl KUD „Vojvoda Stepa“ iz Kumodraža sa koreografijama- igre iz Leskovca i igre iz Šumadije, kao i gostujući sabrat-guslar Ljubo Pavlović iz „Vuka Mandušića“ iz Vrbasa. Nastupio je i pjesnik dr Vukašin Lugonja, jedan od osnivača i prvih članova društva od prije pet godina, kome su tradicija, Hercegovina, Ljubinje i Ivica u srcu i koji je kazivao svoju poemu „Kamen“.

59

MIROSLAV TANOVIĆ

74

ĐORĐE TANOVIĆ

Na koncertu je voditelj Milivoje Beštić podsjetio da je društvo „Stara Hercegovina“ jedno od najorganizovanijih i najuspješnijih društava u Srbiji, koje je na Saveznom festivalu, jesenas u Loznici, osvojilo drugo mjesto. Za pet godina postojanja i rada, „Stara Hercegovina“ je i prohodala-stazama guslarske umjetnosti, i progovorila –srpskim jezikom narodne poezije i zaputila se putem Svetoga Save i Svetoga Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog (Slava mu i milost“!). Predsjednik društva Veselin Bojić, preduzetnik iz Beograda, nije krio zadovoljstvo priređenim programom i najaljuje nove korake „Stare Hercegovine“ kao primjernog društva u porodici gusala,ali i Stare Hercegovine kao izvora srpskog identiteta, jezika, vjere i tradicije.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: