Gatačko sijelo 2015: Najmasovniji skup Hercegovaca u Beogradu – ikada

Od opere do prolete…Klub Gačana je uz podsećanje na gatačke ustanike Stojana Kovačevića, Bogdana Zimonjića i Pera Tunguza organizovao nezaboravno zemljačko druženje koji je okupio rekordan broj zemljaka u Beogradu. Podeljene su plakete istaknutim pojedincima, priređen je bogat kulturno-umetnički program, a na tomboli je podeljeno više od hiljadu knjiga.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina
(nije dozvoljeno kopiranje ni preuzimanje teksta bez pismene dozvole redakcije Slobodna Hercegovina) 

Sala restorana beogradskog centra „Sava” bila je pretesna da primi sve one koji su došli na četvrto tradicionalno sijelo Kluba Gačana. Za ovu priliku pored sale prepuna je bila i galerija restorana, tako da se može zaključiti da je ovo okupljanje ujedno najmasovniji skup Hercegovaca ikada održan u Beogradu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Poker gatačkih asova: Trifko Vuca, Boban Drašković, Svetozar Crnogorac i Dragiša Skoko imaju razlog da budu ponosni na dobru organizaciju sabora Gačana u Beogradu

Oko 600 hercegovačkih duša uživalo je u zemljačkom druženju, a u jednom trenutku većina se našla u kolu. Igrala se proleta, orile gusle, sijelo je što zbog bogatog programa, nadahnutih govornika i bogate tombole debelo zakoračilo u naredni dan.

U izuzetnom programu punom nostalgije Klub Gačana je ove godine posebnu pažnju poklonio pojedincima koji su se istakli svojim radom i pregalaštvom, a nisu zaboravili ni veliki jubilej – 140 godina od hercegovačkog ustanka.

baner

Zdravica Luke Grđića i slike ustanika legendarne hercegovačke slikarke Biljane Ristić

Na velikom panou iznad bine prikazani su likovi Stojana Kovačevića, Bogdana Zimonjića i Pera Tunguza koji su sa svojim narodom zauvek srušili tursku carevinu.

IMG_5777

Skup je počelo pesmom „ Vostani Sebie” u izvođenju grupe ,, Tajne noćnih nota’’, da bi potom svoj blagoslov dali sveštenici Rade Zelenović i Lazar Manigoda.
Gostima se potom obratio Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana u Beogradu. (Integralni govor možete pročitati ovde.)

GAV_2608

Ovom zdravicom na baneru ,koju je zapisao znameniti Luka Grđić pre više od jednog vijeka željeli smo da večeras oživimo duh Gacka u Beogradu, da podsjetimo na neprolazne, univerzalne vrijednosti sabornosti, prijateljstva, ljubavi i solidarnosti i da se sjetimo davnih teških vremena i naših slavnih predaka.

Podsetio je Crnogorac na neke od vrednosti Hercegovine:
– Stara Hercegovina je skovala srpski jezik i izrodila tri sveca: Svetog Vasilija, Svetog Petra Zimonjića i Svetog Vukašina, Hercegovina je postojbina velikih ljudi, koji su dali nemerljiv doprinos srpskom rodu, državi i srpskoj kulturi: Vuka Karadžića, Tešana Podrugovića, Savu Vladislavića, Jovana Dučića, Aleksu Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorovića, Pera Slijepčevića…ali i srpske vitezove koji su kroz vijekove slali jata crnih gavranova na turske kule i gradove: Baja Pivljanina, Luku Vukalovića, Bogdana Zimonjića, Stojana i Petka Kovačevića, Pera Tunguza, Luku Petkovića, Petra Radovića, Gligora Milićevića, Rista Manojlovića, Mića Ljubibratića, Lazara Sočicu, Maksima Baćovića, Novicu Cerovića, Mirka Aleksića…

GAV_2627

U ime opštine Gacko goste je pozdravio Milan Radmilović načelnik opštine i pozvao sve zemljake koji su spremni da idejama i eventualnim investiranjima pomognu zavičaj uz obećanje da će se svima naći na raspolaganju.

vucko
Profesor Radomir Vučković osvrnuo se na rad SKPD „Prosvjeta” u Gacku, koji je i nosilac kulturnih zbivanja i čija se mreža svakodnevno širi. Najnoviji primjer je Nikšić.

IMG_5814

U bogatom programu svoje stihove recitovali su: Rajko Petrov Nogo, Božidar M. Glogovac i Dara Zelenović- Radojević.

IMG_5820SAMSUNG CAMERA PICTURES
Recitovao je i Marko Milošević.

IMG_5818

IMG_5810

A zavičajnom pesmom goste su podigli na noge članovi muške pevačke grupe „Tešan Podrugović” iz Gacka.

GAV_2662

IMG_5837

Poseban pečat ovoj večeri dala je mlada Nikolina Kovačević i operski pevač Ljubiša Begović.

IMG_5815

Hercegovačko sijelo se ne može zamisliti bez gusala. Uz gusle su pevali Ljubiša Ateljević i Vojin Tepavčević, a veoma atraktivan folklorni nastup priredili su članovi KUD „Zelengora”.

IMG_5816
Klub Gačana je uručio i nekoliko vrednih priznanja istaknutim pojedincima.

IMG_5830

Vidak Kovačević, počasni predsednik Kluba Gačana uručio je povelju „Sveti Petar Zimonjić” svešteniku Radu Zelenoviću.

IMG_5834
Poznati novinar i publicista Miloš Marković uručio je povelju „Tešan Podrugović” Radoslavu Bratiću za ukupno stvaralaštvo i uređivanje „Nove Zore”

GAV_2681

Dragiša Skoko, potpredsednik Kluba Gačana predao je novčane nagrade najboljim gatačkim studentima. Ove godine to su bile Milica Lučić i Zorica Sušić.

GAV_2689 GAV_2698
Slobodan Drašković darivao je prigodnim poklonima najmlađeg učesnika sijela Vuka Milićevića (4 godine) kao i najstarijeg Strahinju Guzinu (91 godina).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Na gatačkom sijelu svi rado igraju tombolu. Zna se da svaka srećka dobija, pa su tako i ove godine zahvaljujući  darodavcu Dejanu Mastiloviću i njegovoj izdavačkoj kući „Filip Višnjić” iz Beograda, domaćini uručili više od hiljadu knjiga.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Oni najsrećniji dobili su najvrednije naslove ; „Sabrana djela Radoslava Bratića”, „Srpska crkva u prvom svjetskom ratu”, „Ratni ciljevi Srbije u prvom svjetskom ratu”. Pored ovih nagrada među glavnim dobicima bila je i jedna zavičajna umetnička slika i pršut.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Jedan od članova pevačke grupe „Tešan Podrugović” dobio je na tomboli gusle, ali kako su one poklon opštine Gacko, on ih je darovao poznatom lekaru Milomiru Košutiću.

Među gostima su bili Milan Radmilović, načelnik opštine Gacko i njegov zamenik Radojica Antunović, predsednik boračke organizacije RS general Milomir Savčić, tehnički direktori Elektroprivrede Srpske Maksim Skoko, direktor Rudnika i termoelektrane Milinko Milidrag, ambasador u MiP-u Republike Srbije Dragan Grković, zamjenika predsednika SKPD Prosvjeta Velimir Avdalović, predsednika odbora gatačke „Prosvjete” Radomir Vučković, urednik „Kvadrature kruga” Branko Stanković, dr Vukanić…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Stigli iz Novog Sada: Legendarni “otac svih udruženja” Pejo Bajčetić i Nikola Kovač

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Milenko Čabrilo, Uroš Milojević, Vera i Svetozar Crnogorac, Miladin Milošević i Žarko J. Ratković

Na sijelo Gačana došli su predsednici ostalih zavičajnih udruženja: Pejo Bajčetić (Novi Sad), Uroš Milojević i Beli Bjelogrlić (Zrenjanin), Žarko J. Ratković (Udruženje Trebinjaca), Milenko Jahura (Prebilovci), Sreten Pištalo i Boro Vukajlović (Subotica), Milenko Čabrilo (Pančevo). Milan Gutić (Čajnjiče) i mnogi drugi…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Program su besprekorno vodili Milanka Kovačević i Milivoje Beštić.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Milenko Jahura, Branko Stanković, Sreten Pištalo, Uroš Milojević, Boro Vukajlović i Snežana Lukić

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ne zaboravite u ponedeljak koncert  škole gusala “Sandić”  od 19 časova u Paliluli: Aleksa Rončević i Vukojica Sandić

SAMSUNG CAMERA PICTURES GAV_2628 GAV_2635 GAV_2633 GAV_2620 GAV_2610GAV_2666 IMG_5652 IMG_5692 GAV_2700 GAV_2644 GAV_2613

IMG_5835 IMG_5799

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: