FOTO: Jelena Grubačić pobednica Vaskršnjeg festivala u Nevesinju

U Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ sinoć je održano finalno veče 9. Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne muzike „ Kol­­­­­­’ko snage humska zemlja ima“.

 
jelena grubacic 01
Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Verica Čupković

 

Mnogobrojna publika gromoglasnim aplauzima isratila je nastupe 37 učesnika koji su interpretirali najljepše izvorne pjesme odjevni u srpske narodne nošnje.

Mladi talenti iz svih hercegovačkih gradova pokazali su velike muzičke sposobnosti a stručni žiri kojim je predsjedavao legendarni harmonikaš LJubiša Pavković, imao je težak zadatak da odabere najbolje.

Pobjednica festivala u kategoriji srednjoškolaca je Jelena Grubačić iz Nevesinja. Ona je za interpretaciju pjesme „Srna i jelen“ dobila najviše glasova stručnog žirija i publike. Druga nagrada pripala je Sari Hamović iz Trebinja, a treće mjesto podijelile su Kristina Turanjanin iz LJubinja i Jelena Popović iz Trebinja.

siljegovic 01

 

U kategoriji viših osnovaca prvu nagradu osvojila je Sonja Babić iz Gacka, drugo mjesto podijelile su Mihaela Radmilović iz Gacka i Jovana Lalović iz Kalinovika. Treća nagrada pripala je Kristini Bošković iz Nevesinja i Milici Đokić iz Gacka.

Prvo mjesto u kategoriji do 5. razreda osvojila je Jovana Stanić iz Kalinovika. Drugo mjesto u ovoj konkurenciji pripalo je Vukanu Avdaloviću i treće Slađanu Spremu iz Nevesinja.

Nagradu publike osvojili su domaći tamičari: Jelena Grubačić, Igor Stajić i Dejan Okuka. Laureati po izboru izvođača festivala su Mina i Sara Vučurević iz Trebinja i Jelena Bjeletić iz Bileće. Oni su nagrađeni zlatnicima sa likom Presvete Bogorodice i Svetog Vasilija Ostroškog.

Festival je otvorio načelnik Opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakavši da ova manifestacija afirmiše tradiciju i narodnu muziku.

ziri 01

 

Već treću godinu zaredom srtučnim žirijem predsjedavao je legendarni harmonikaš i član Narodnog orkestra RT Beograd LJubiša Pavković. On je istakao da ovo takmičenje ide uzlaznom putanjom i da zaslužuje veliko poštovanje, jer je jedan od rijetkih festivala koji njeguje srpsku izvornu muziku.

Direktor Muzičke škole Saša Stojanović rekao je da je cilj ovog festivala da čuva izvornost pjesme i njenu ulogu u stvaranju opšte kulture i kulturnog stvaralaštva srpskog naroda.

– Nadam se da će ovaj festival ostati na tragu predhodnih po brojnosti i kvalitetu i biti zalog za one buduće – naglasio je Stojanović i dodao da su dugogodišnja tradicija, kvalitet kompozicija i izvođača, obrazovni i kulturni aspekat samo neki od elemenata koji daju kvalitet organizaciji ovog festivala.

 

006 005 004 003 002

Pobjednica festivala Jelena Grubačić nije krila svoje oduševljenje što je po drugi put osvojila prvu nagradu.

– Počastvovana sam što drugi put pobjeđujem na ovom festivalu i velika mi je čast pjevati pred legendama narodne muzika kao što su LJubiša Pavković i Nedeljko Bilkić – rekla je Grubačić.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su legendarni harmonikaš LJubiša Pavković, interpretator narodne muzike Nedeljko Bilkić i prošlogodišnji pobjednici festivala Emilija Stanković, Željana Stanić, Aleksandar Krulj i Jana Čolović.

 

Pokrovirelj 9. Vaskršnjeg festivala je Opština Nevesinje, a medijski sponzor Radio Nevesinje. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Crkvena opština Nevesinje i Osnovna muzička škola „Sveti Roman Melod“ iz Nevesinja.

Sponzori festivala su: Crkvena opština Nevesinje, Elektroprivreda RS, Zlatara „M“, Vinarije „Tvrdoš“, STR „Kod Milana“, Apoteka Bogdanović i Pansion „Stadion“.

001

 

Mlade izvođače pratio je orkestar Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Program su vodili Kristina Škipina i Đorđe Pašajlić.

Da se sve više njeguje srpka izvorna pjesma potvrđuje i ovaj Vaskršnji festival koji svake godine okupi veliki broj mladih muzičkih stvaralaca iz čitave Hercegovine, koji njeguju srpsku pjesmu, tradiciju i kulturu.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: