Dučićev “bukvar za diplomate” promovisan u Trebinju

U Muzeju Hercegovine večeras je promovisana knjiga „Aneksija BiH i srpsko pitanje“, čiji je autor pjesnik i diplomata Jovan Dučić iz dana ranog diplomatskog službovanja u Italiji.

promocija1

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

Povodom 140 godina od rođenja velikog pjesnika, knjigu je objavilo Udruženje Trebinjaca u Beogradu „Jovan Dučić“, a sadrži Dučićev tekst o geopolitičoj i istorijskoj poziciji Bosne i Hercegovine na izvornom talijanskom i u prevodu na srpski jezik.
Vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević, koji je prije dvadesetak godina u fundusu Narodne biblioteke Srbije našao ovu knjigu-brošuru, istakao je da je ona nastala još 1908. godine, kada je predsjednik tadašnje srpske Vlade Nikola Pašić Dučića poslao u Rim da radi na propagandi protiv austrougarske aneksije BiH.
Milošević je pojasnio da je brošuru Dučić napisao na italijanskom jeziku, jer je bila namijenjena poslanicima italijanskog parlamenta, sa ciljem da utiče na njihov stav povodom aneksije, te da je na srpski jezik prevedena tek 1993. godine, kada je i prvi put objavljena u časopisu „Književnost“.
Knjiga Dučića pokazuje kao vrsnog poznavaoca istorije, posebno prilika na Balkanu, odnosa velikih sila i njihovih interesa na prostoru Bosne i Hercegovine. Sve je to Dučić izložio u ovoj brošuri suptilnim jezikom diplomate“, istakao je Milošević.

promocija2
U ime izdavača Žarko J. Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca u Beogradu „Jovan Dučić“, rekao je da Dučić „nije bio samo veliki pjesnik, već i nedostižan u istoriji, koja mu je uz diplomatiju bila svojevrsna intelektualna strast.“
„Nikad nam nije trebalo više diplomatskog umijeća, nego ovih i dana koji tek dolaze. Zato bi svaki diplomata trebalo da na polici ima ovu knjigu, kao svojevrsni bukvar“, rekao je Ratković.
Književnik Božidar Glogovac podsjetio je da Dučić nije bio samo „knez pjesnika“, već i intelektualac širokog interesovanja i bogate erudicije. „Fascinantna je i zapanjujuća njegova želja za saznavanjem svijeta. Podjednako se interesovao za istoriju filozofije, umjetnosti i religije, arheologiju, antropologiju i geografiju. Iz njegovih sjajnih eseja izviru misli dostojne neba“, istakao je Glogovac.
Govoreći o istorijskim okolnostima koje su prethodile austrougarskoj aneksiji BiH i prilikama nakon ovog zavojevačkog čina, kustor Muzeja Hercegovine istoričar Zoran Mijanović zaključio je da je Dučić u svojoj brošuri talijanskim parlamentarcima „kao pravi vizionar predvidio sva ona tragična dešavanja Velikog rata, koja su uslijedila kao posljedica aneksije i Berlinskog kongresa“.

knjiga
U ime organizatora promocije, Centra za informisanje i obrazovanje Trebinje, direktor ove ustanove Milan Grubač rekao je da je „istorijski kontekst, i nakon skoro vijek i po od Dučićevog rođenja, jednako neizvjestan u pogledu srpskog nacionalnog pitanja“, zbog čega je „za širenje istinitije i objektivnije slike o Srbima i srpskom pitanju“ Dučićeva knjiga i danas važna, kao inspirativno i instruktivno štivo.
„Ovakve knjige će pomoći jer govore da se iza našeg čvrstog, a nekad i isključivog stava, ne krije nikakva mitska svijest ili arogancija, nego teška i kroz istoriju uglavnom dramatična geostrateška pozicija u inače vrućoj balkanskoj zoni“, rekao je Grubač.

 

Ako želite poručiti ovu dragocenu knjigu, pročitajte ovo. 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: