Dodik: Nećemo NATO granicu na Drini!

 
Izvor: Novosti
Autor: A. Macanović

Foto: Novosti
  

U Banjaluci proslavljen Sveti Stefan, Dan RS, a njen predsednik Milorad Dodik označio je strateške pravce: Nismo slučajna pojava, imamo nameru da trajemo i ojačamo autonomiju. Bez Srbije nećemo u NATO

U

godinama koje dolaze nameravamo da ojačamo našu autonomiju, a naš krajnji državni i politički cilj je samostalnost. Ovo je u četvrtak poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana i krsne slave RS. Čestitajući građanima Srpske veliki praznik, Dodik je naglasio da je legitimno pravo svakog naroda da ima svoj cilj.

– Mi smo legitimni, ustavni, nismo slučajna pojava, imamo nameru da budemo trajni, da ojačamo našu autonomiju i samostalnost, ali istovremeno i da se krećemo ka evropskim integracijama. Naravno, pod uslovom da ne izgubimo svoj identitet – istakao je Dodik.

Govoreći o uključenju u evroatlantske integracije, prvi čovek RS poručio je da se danas bez Srpske ne mogu donositi ključne odluke u BiH, pa tako ni o ulasku u NATO:- O tome može odlučiti samo narod, na referendumu. Nećemo NATO granicu na Drini i mimo Srbije nećemo biti deo Alijanse.

Konstatujući da je BiH danas neuspešna zemlja, čija je pozicija sve teže održiva, Dodik je kazao da će se rukovodstvo RS i dalje držati Dejtona, ali da će istovremeno Srpsku praviti prepoznatljivijom i jačom.
– Sa ovog skupa šaljemo poruku mira. Ne želimo destabilizaciju. Uvažavamo sve, ali i želimo da budemo uvaženi.

Pre svečane akademije, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej. Posle službe, patrijarh je lomio slavski kolač, a tom činu prisustvovali su najviši zvaničnici Srpske, kao i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković. Na proslavi su bili i šef diplomatije Ivan Mrkić i ministarka energetike Zorana Mihajlović. Iako je bilo najavljeno, na svečanoj akademiji u Banjaluci nije bilo srpskog premijera Ivice Dačića, jer njegov avion nije poleteo zbog magle.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: