Definisana parlamentarna većina: Dodik sad opozicija

Danas će u Sarajevu biti održana konstitutivna sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Majkić: SNSD neće dozvoliti rešenja štetna za RS. Tadić: Parlamentarna većina je već definisana

RS-dodik-spojii_620x0

Izvor: Novosti
Autor: M. Filipović

DANAŠNjA konstitutivna sednica parlamenta BiH zvanično će potvrditi ko će i sa kim činiti vlast na nivou Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine. Izvesno je da će skupštinsku većinu činiti poslanici SDA i DF iz FBiH i SDS, PDP i NDP iz Srpske, a da će SNSD, nakon dva mandata učešća u vlasti, preći u opozicione redove!

Na sednici će poslanici položiti svečanu zakletvu i preuzeti mandate, a očekuje se i izbor skupštinskog rukovodstva. Kako saznajemo, najbliži funkciji predsedavajućeg parlamenta je Šefik Džaferović iz SDA.

Potpredsednik SDS Ognjen Tadić izjavio je da ne očekuje da će na konstitutivnoj sednici biti iznenađenja.

– Definisana je parlamentarna većina koja će birati rukovodstvo tog zakonodavnog doma, koju čine stranke Saveza za promene, SDA i DF, a verovatno i HDZ i još neke stranke – rekao je Tadić.

On je istakao da niko u ovom trenutku ne želi da bude označen kao neko ko pravi nered i probleme i time onemogućava bilo kakvo nastojanje da se doprinese boljem životu građana.

– Očekujem i da će oni koji su najavljivali neku vrstu opstrukcija od toga odustati. Ulazimo u jedno veoma mirno vreme kad su u pitanju politički odnosi – uveren je Tadić, uz stav da je najbolje da svako radi svoj posao, i koalicija koja je formirana oko SNSD u RS, kao i ona na nivou BiH.

Tadić je ponovio da je lider SDS Mladen Bosić njihov kandidat za člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, dok će on, kao i Darko Babalj, nastaviti rad u Domu naroda parlamenta BiH. Tvrdi da još nije došla na red raspodela funkcija u izvršnoj vlasti na nivou BiH.

Poslanik SNSD Dušanka Majkić potvrdila je da će SNSD preći u opoziciju na nivou BiH.

– U parlamentu ćemo delovati opoziciono. Vodićemo računa o zaštiti interesa Srpske i njenih građana. Bićemo čvrst branik dejtonskih principa i ustavne pozicije Srpska, baš kao i u ranijim sazivima parlamenta – istakla je Majkićeva.

Ona smatra da će koalicija SDA, DF, SDS, PDP i NDP najverovatnije postići dogovor o izboru rukovodstva parlamenta, ali da ne očekuje ništa više od toga.

– Pred parlamentom su brojni izazovi, a poslanici SNSD im neće dozvoliti da usvajaju rešenja štetna za Srpsku – poručila je Majkićeva.

I u SDA su potvrdili da je obezbeđena parlamentarna većina. Naglasili su da već postoji potpisani sporazumi sa DF i Savezom za promene, a da je nakon sastanka domaćih političara sa visokom predstavnicom EU za bezbednost i spoljnu politiku Federikom Mogerini svima jasno da SNSD neće biti u parlamentarnoj većini.

DELEGATI U DOMU NARODA

KAKO saznajemo, Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD, Dragutin Rodić iz DNS i Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS činiće Klub Srba u Domu naroda parlamenta BiH. O ovome će biti odlučeno na sednici Narodne skupštine RS, koja će biti održana u sredu, a na kojoj će pored delegata za Dom naroda parlamenta BiH biti izabrano i 28 delegata, koji će činiti Veće naroda RS.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: