Bećirović: Sutorina je pitanje BiH, a ne entiteta

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uvjeren je da BiH ima istorijsko, zakonsko i političko pravo na Sutorinu i Kruševicu.

Denis Becirovic10

Izvor: Klix.ba

“Mirnim i demokratskim sredstvima treba da ispravimo ovu istorijsku nepravdu”, rekao je Bećirović na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Bećirović je rekao da je njegova inicijativa za rješavanje statusa Sutorine podijelila javno mnjenje u BiH na one koji su za ispravljanje ove istorijske nepravde i druge koji smatraju da tu nepravdu treba trajno priznati i verifikovati.

Navodeći da su ciljevi njegove inicijative pokretanje argumentovanog razgovora o ovom pitanju, Bećirović se zauzeo za izgradnju miroljubivih i dobrosusjedskih odnosa sa Crnom Gorom, ali ne na štetu BiH.

Poslanik SDP-a naglasio je da je pitanje Sutorine isključivo pitanje BiH, ali ne entiteta, ocjenjujući da bi korist od ulaska Sutorine i Kruševice u sastav BiH imale i opštine Trebinje i Ravno.

Prema Bećirovićevim riječima, Savjet ministara BiH, koji je u novembru utvrdio Prijedlog ugovora o granici BiH sa Crnom Gorom na osnovu kojeg Sutorina ostaje u trajnom sastavu Crne Gore, nema pravo da u tehničkom mandatu odlučje o ovako važnom pitanju.

Bećirović očekuje da će javna rasprava o Sutorini, koja će 24. februara biti održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, dati relevantne odgovore u vezi sa pitanjem Sutorine.

Ne želeći da prejudicira odluku parlamenta u vezi sa Sutorinom, koja bi trebalo da bude donesena nakon javne rasprave, on je podsjetio na primjer Hrvatske koja sa svim svojim susjedima, osim sa Mađarskom, ima neriješeno pitanje granica.

 

 

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: