140 godina Nevesinjske puške: Hercegovački ustanici okupili se na severu Bačke!

Posle 140 godina Hercegovački ustanici su se okupili na jednom mestu. I to na najsevernijoj tački srpske zemlje u Subotici.

04

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina
U okviru obeležavanja dana Zavičajnog udruženja”Hercegovina” iz Bačkog Dušanova večeras je u Subotici predstavljena izložba poznate hercegovačke slikarke Biljane Ristić.
Publika je po prvi put imala priliku da vidi slike na kamenu na kojoj su oslikani likovi hercegovačkih ustanika. Do ove večeri tu privilegiju imali su samo posetioci Slobodne Hercegovine (pogledaj ovde)
Prikazano je 10 od ukupno 20 slika koje čine celinu, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja – 140 godina od Nevesinjske puške.
Projekat je od samog početka izazvao veliko interesovanje, pa bi ove izložbe mogle ubuduće da budu ne samo sastajalište Hercegovaca već i upoznavanje potomaka čuvenih ustanika.

U ime organizatora, prisutne su pozdravili Sreten Pištalo, predsednik zavičajnog udruženja”Hercegovina”, dok je ispred opštine Subotica goste pozdravio Ilija Maravić.
Mile Tasić likovni kritičar je vrlo nadahnuto govorio o prikazanim radovima.
– Biljana Ristić nam nije samo verno prikazala likove već je uspela na kamenu, na samo njoj svojstven način, da običnom gledaocu prikaže karakter junaka svoga doba.

 

04

Čast da otvori večerašnju predpremijernu izložbu imala je Nataša Gligorić, potomak čuvenog vojvode Pera Tunguza.

– Dugo se bavim ovim poslom, ali da je ova izložba potpuno drugačija od svega što sam do sada radila najbolje sam osjetila večeras kada sam imala želju da zaplačem. Osjetila se posebna metafizika i svaki posjetilac izložbe imao je potrebu da se detaljnije raspita o raznim pojedinostima, bilo da je riječ o životu ustanika ili raspitivanje o seko tehnici kojom su rađene ove slike na kamenu – rekla je za Slobodnu Hercegovinu, autorka Biljana Ristić.
Govoreći o daljim planovima slikarka je istakla da izložba nosi i posebnu misiju.
– Cilj mi je da okupim na izložbama potomke i da se među njima stvori neka posebna simbioza, a posetioce da vratimo u burna a slavna vremena Hercegovine.Pored Nataše Gligorić ostvarila sam kontakte i sa Nenadom Zimonjićem, Branislavom Baćovićem, Smiljkom Milićevićem i očekujem ih na predstojećim izlaganjima.

08

Majstori kamena: Slikari Bata Anđelković i Biljana Ristić

Izložba će se dalje seliti u Novi Sad , Beograd a sama završnica je rezervisana za Nevesinje i Trebinje u julu i avgustu ove godine.

Na kraju Biljana Ristić se zahvalila svima koji su je u dosadašnjem radu podržali.
– Drago mi je što su snagu projekta prepoznale i zvanične institucije kao što je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koje je i pokrovitelji projekta, zatim Opština Nevesinje, Opština Trebinje, zavičajna udruženja Hercegovaca u Srbiji, portal Slobodna Hercegovina…

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: