Zvezdin guslar iz Arene: Evroliga neka nauči srpsku tradiciju, a ne da kažnjava Zvezdu! (VIDEO)

 Guslar Marko Šćepanović je izazvao velike reakcije nastupom u poluvremenu utakmice između crveno-belih i Galatasaraja, a za Telegraf je otkrio da mu nije bila namera da izaziva bilo kakvu mržnju i nacionalizam, kao i da izvedena pesma nema ništa nacionalističko u sebi

gusle

Izvor: Telegraf.rs

 

Velika se prašina podigla oko nastupa guslara Marka Šćepanovića na meču između Crvene zvezde i Galatasaraja u Top 16 fazi Evrolige i njegove pesme koju je izveo na centru terena, na poluvremenu tog meča.
Telegraf je stupio u kontakt sa čovekom o kome danas čitava Srbija priča u želji da čujemo njegove utiske i mišljenje o čitavom tom performansu.
I dok su mnogi komentarisali da je to bilo širenje nacionalne i verske mržnje, nacionalizma i netolerancije, Šćepanović je za Telegraf objasnio da svojim nastupom niti je želeo da postigne takvo nešto, niti je mogao, jer kako nam je ispričao ta pesma nije nacionalistička, već pripada srpskoj tradiciji i folkloru.

– Izabrao sam baš tu pesmu, jer je stara, nije novokomponovana i ona peva o jednoj epohi. Pesma “Od glave Zete do grada Spuža” nema ništa nacionalističko u sebi i u njoj se ne poziva ni na kakvu mržnju i ekstremizam. Ja sam lično veliki protivnik nacionalizma i zato sam odabrao baš tu pesmu.
– Ona se peva već više od 150 godina, još od Nevesinjske puške. Ona je deo tradicije i folklora ovog naroda. Reći ću samo da je snimljena u vreme Titove vladavine, tako da je to još jedan pokazatelj da ona ne predstavlja širenje nikakavog nacionalizma – ispričao nam je Šćepanović.
Njemu ovo nije prvi put da gusla i peva na utakmicama Crvene zvezde, pa je tako na početku ove sezone, na Marakani guslao u duelu između crveno-belih i Novog Pazara, a i tada kao i sada su ga pozvali navijači. Međutim, taj meč i sinoćnji su na njega ostavili potpuno različiti utisak.
– Drugačije je to. Meč u Areni je bio sa aspekta bezbednosti podignut na mnogo viši nivo i baš zbog toga ja sam se potrudio da ne ukaljam ni svoje ime, a ni ime svoje zemlje. Nisam želeo da izazovem nikakve incidente i ponosan sam zbog toga i na sebe i na svoju zemlju i na navijače Zvezde. Bio je to jedan emotivan trenutak za sve, jer svi znamo šta se dogodilo u Istanbulu i ja sam samo želeo da ne bude bilo kakvih nereda i nemilih scena.
KK-Crvena-zvezda-KK-Galatasaray-Foto-Marko-Todorovic175-copy
Mnogi su bili iznenađeni time da je baš na centru terena imao nastup u poluvremenu i vrteli su glavom zbog toga, jer postoji mogućnost da Evroliga kazni srpski klub iz tih razloga. Međutim, on kaže da nije imao nikakve veze sa time gde će nastupati, njemu je rečeno da dođe, a ostalo predstavlja dogovor između navijača i kluba.
– Mene su pozvali navijači Zvezde i ja sam sa zadovoljstvom došao. To što sam guslao i pevao na centru terena, je bio dogovor između njih i uprave kluba i ja nisam upoznat sa detaljima. Oni su to odlučili – objasnio je Šćepanović koji kaže da nije znao da bi čelnici Evrolige mogli da kazne Zvezdu zbog njegovog nastupa.
– To sam saznao tek od vas i biće mi veoma žao ukoliko do toga dođe, ali ponavljam. Ja nisam želeo da pozivam ni na kakvu mržnju i izazivam incidente, već da dostojno predstavim našu tradiciju. Ljudima iz Evrolige bih poručio da pre nego što donesu odluku ispitaju malo našu tradiciju i istoriju. Da li postoji zakon koji to može da sankcioniše – zapitao se na kraju Šćepanović.
Za kraj je pristao da nam odgovori i na jedno pitanje koje nema mnogo veze sa utakmicom odigranom u Areni, ali takođe izaziva velike polemike među ljudima u regionu, a odnosi se na to čije su gusle nacionalni instrument?
– Gusle su višenacionalni, multietnički i multiverski instrument. Njih imaju i Srbi i Crnogorci, i Hrvati, i Bošnjaci i Albanci. To je zato što su se ovi narodi mešali u istoriji, a uz gusle se peva o epu kroz koji mi saznajemo našu prošlost i istoriju – pojasnio je Šćepanović.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: