Zrenjanin: Premijerna promocija knjige “Aneksija BiH i srpsko pitanje”

Sinoć je u baroknoj sali opštine Zrenjanin održana premijerna promocija do sada neobjavljenog Dučićevog dela “Aneksija BiH i srpsko pitanje”

 

promo zr 1
 
Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu
tekst i foto: Mihajlo Providžalo&Bojana Tabaković

O Dučiću i njegovom delu govorili su: predsednik Udruženja Trebinjaca u Beogradu Žarko J. Ratković, direktor Arhiva Jugoslavije dr Miladin Milošević, poznati pisac i vajar Radovan Ždrale, dr Milan Micić iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i pesnik Božo Glogovac.

promo zr 6
Žarko J. Ratković je podsetio da Udruženje i na ovaj način ispunjava dug prema Dučiću kao diplomati i istaknutom analitičaru svoga vremena, pa bi ovom knjigom bilo lepo obogatiti porodičnu biblioteku i za naraštaje koji tek dolaze.

zrenjanin bo 09
Direktor Arhiva Jugoslavije dr Miladin Milošević koji je i priredio ovu knjigu pričao je o diplomatskoj karijeri Jovana Dučića. Podsetio je da kao diplomata Dučić imao 13 misija u 9 zemalja. Kao diplomata je u 3 navrata boravio u Italiji, dva puta u Španiji i Grčkoj i još uTurskoj, Bugarskoj, Egiptu, Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji. Kruna njegove diplomatske karijere je bila u Ženevi, gde je boravio u svojstvu delegata u tadašnjoj Društvu naroda.
Zanimljiv je podatak da je je u traganju za ovim delom dr Milošević uspeo da ga nađe u biblioteci kao “stranog pisca”. Teško je odrediti ko ga je tamo smestio a valjda jedina logika kojom se rukovodilo je činjenica da je ovo delo u originalu pisano na italijanskom jeziku.

zrenjanin bo 01
Pisac Radovan Ždrale se osvrnuo na Dučićevu poeziju i njegov doprinos novim do tada potpuno nepoznatim motivima u srpskoj poeziji.

– Ni književni kritičari ni istoričari ne bi mogli da donesu sud o Dučiću kao pesniku, a da se prethodno ne upoznaju sa njegovim radom i diplomatskim aktivnostima. Boraveći po prestonicama evropska književnost je imala uticaja na njegovu poetiku. Dučić je svojim stihovima na najbolji mogući način, Srbiji širom otvorio vrata evropskog pesništva.
Pesnik Božo Glogovac odrecitovao je Dučićevu “Pjesmu o Hrvatima” koju je najpoznatiji Trebinjac napisao 1942. godine užasnut ustaškim zločinima.

zrenjanin bo 05
Dr Milan Micić se osvrnuo na istorijske prilike koje su vladale u Srbiji u periodu od Krimskog rata pa sve do same aneksije BiH 1908. godine.

Organizaciju promocije ove knjige je pomoglo Udruženje Hercegovaca i prijatelja Hercegovine iz Zrenjanina, na čelu sa neumornim Urošem Milojevićem i Milanom Belim Bjelogrlićem, direktorom zrenjaninske Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Sledeća promocija ovog kapitalnog dela je zakazana za 25. jun u maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu

promo zr 3

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: