Zdravković : Trebinje ima šansu da bude mali Edinburg

Uoči svečanog otvaranja festivala u holu Doma kulture otvorena je izložba fotografija „Edinburški festival“ autora Linde Grejem

Otvaranje-Izlozbe-02

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R: S. 

Izložbu je priredio teatrolog Milovan Zdravković, kojem je škotska umjetnica pokonila dio svojih fotografija sa predstava edinburškog Frinč festivala, a izlaže ih sa željom, kako je rekao – da našoj publici predstavi taj kulturološki fenomen, koji je od „slijepog crijeva Britanije, Evrope i svijeta, stvorio svjetsku pozorišnu prestonicu, sa 400 zatvorenih i otvorenih scena i 1.200 predstava dnevno“.
Zdravković je istakao da tokom festivala „grad od 450 hiljada stanovnika posjeti oko milion ljudi, među kojima i veliki broj umjetnika“, zbog čega je Edinburg danas „svojevrsna umjetnička berza, gdje dolaze stvaraoci iz cijelog svijeta, razmjenju ideje i stiču nova iskustva“.
„Ja nastojim da neko u našoj sredini preuzme taj model i zato je ova izložba ovdje – mislim da Trebinje ima tu šansu i mogućnosti, a što je najvažnije, vidim i želju kod predstavnika Grada – da učini nešto slično“, naglasio je Zdravković.
On je dodao da je fotograf iz Edinburga Linda Grejem zaslužna i što su se mnoge predstave srpskih pozorišta našle na edinburškim scenama.
Među 26 izloženih fotografija sa predstava Frinč festivala, iz Zdravkovićeve lične kolekcije, nalaze se i i foto-zapisi sa predstava srpskih ansambala.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: