Zdenko Jakiša, osumnjičen za ratne zločine, uhapšen u SAD-u!

Zdenko Jakiša, poreklom iz Čapljine, uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog prevare imigracijskih vlasti. Jakiša je prilikom obraćanja američkim vlastima „zaboravio“ navesti da je učestvovao u ratu u BiH te bio osumnjičen za ratni zločin.

jakisa

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da postoje optužbe, na osnovu izjava svedoka da je Jakiša tokom 1992 i 1993. godine počinio brojne ratne zločine nad srpskim i muslimanskim stanovništvom, uključujući ubistvo Nevenke Elezović iz Čapljine, žene srpske nacionalnosti.

Jakiša, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ništa o tome nije naveo u svom zahtevu da američku zelenu kartu, pa je uhapšen i u ponedeljak 12. maja će se naći pred sudom u Minesoti. Osim toga, Jakiša je američkim vlastima odavno poznat po nasilničkom i kriminalnom ponašanju, te je optužen i za više krivičnih dela.
Sudeći prema ranijim slučajevima hapšenja osumnjičenih ratnih zločina u SAD, Jakiša bi mogao biti izručen BiH.
Jakiša i njegova žena aplicirali su u američkoj ambasadi u Hrvatskoj za zelenu kartu i boravak u SAD-u, što im je kroz tzv. lutrijski sistem i odobreno, a zahvaljujući katoličkim humanitarnim organizacijama i Crkvi.

Više je puta uhapšen zbog vožnje u nedozvoljenom stanju, kršenja javnog reda i mira…

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: