Zavičajni klub “Osvit” obilježio petogodišnjicu rada

Autor: Jelena Denda
Izvor: Moja Hercegovina

osvit

ZK „Osvit“ za ovih pet godina postojanja, između mnogobrojnog, pokrenuo i oživio novine u Bileći, zatim oživio pozorišnu scenu uradivši sedam predstava i četiri igrokaza. Oživio je i slikarstvo, organizovao preko 20 pokloničkih putovanja, pri čemu je posjećeno preko 100 manastira i cjelivane stotine čudotvornih ikona i moštiju. Objavio je dvije knjige, od kojih je jedna prva knjiga aforizama u Bileći, a u pripremi su još nekolike.

„Osvit“ je formiran na jučerašnji dan, na praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog, a po blagoslovu oca Simeona Dobrićevskog, što je, kako ističe predsjednik kluba Miodrag Ljumo Hrnjez, simbolika koja puno znači i daje snagu i energiju koja ih drži i usmjerava.

–  Krstareći sa nama diljem zemaljskog šara naši sugrađani su sticali blagodarje koje su donosili u svoju porodicu, a time i u naš grad, što samu atmosferu ovdje čini boljom i pozitivnijom. Naš rad smo zamislili kao koncentrične krugove koji se šire i svako dešavanje je donijelo neku novu ideju i novi događaj – objašnjava Hrnjez za „Moju Hercegovinu“.

Novi izazovi koji su pred njima ove godine su, ističe Hrnjaz, formiranje odjeljenja muzičke škole u Bileći, te postavka predstave „Mali princ“ i Gogoljevog „Revizora“, koja je u ovom gradu igrana čak 1924. godine.

Podpredsjednica „Osvita“ Aleksandra Dželetović istakla je da su njihovi sugrađani njihov podsticaj, pokretačka energija, uzdraje i blagodarje.

– Neka Osvit i dalje bude nepresušna energija koja pokreće i spaja, iznjedrava nove talente i zanimljiva dešavanja. Neka bude onaj koji otkriva, brusi i u nisku đerdana niže biser našeg grada – istakla je ona u pozdravnoj riječi.

dezeletovic

Ovom prilikom otvorena je i druga samostalna izložba člana „Osvita“ i likovnog umjetnika Siniše Dželetovića u kojoj su predstavljena 22 rada nastala grafičkom tehnikom, a koje on sam naziva crno-bijeli svijet.

– Radovi su kontinuirano urađeni, jedan drugog su dozivali i najavljivali. Ovdje imamo slike svetaca, djece, cvijeća, sve tematski različito, ali ih veže sveta spona između duhovnog, svetovnog i dječijeg, a to je međusobna ljubav između svakog rada. Portret Svetog Tadeja Vitovničkog sam radio, kako ja volim da kažem, u cugu, za tri sata, što je velika blagodet, jer je on najveći duhovnik na našim prostorima – objašnjava Dželetović za naš magazin.

ZK „Osvit“ uručio je i zahvalnice svojim dobrotvorima koji su nesebično pomogli i podržali njegov rad tokom ovih godina, a među njima se našla i „Moja Hercegovina“, za, kako su istakli, nesebičnu pomoć u medijskoj prezentaciji i afirmaciji rada i razvoja Kluba.

osvit 1

Priznanje od ZK “Osvit” dobio je i sajt Moja Hercegovina

„Osvit“ će večeras u Domu kulture „Jevto Dedijer“ prirediti koncert u saradnji sa muzičkom školom iz Trebinja, sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: