Započeti radovi na obnovi kapele u Konjicu

Otpočeli su radovi na obnovi i rekonstrukciji Kapele Sv.Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na pravoslavnom groblju „ Musala“ u Konjicu . Nakon obnove unutrašnjost Kapele biće pretvorena u spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja stradalih tokom građanskog rata 1992-1995. Na unutrašnjim zidovima kapele biće uklesana sva imena žrtava rata iz Konjica , Jablanice i Prozora.

konjic

Izvor: ZHiP

Investitor ovog projekta je “Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori” sa sedištem u Novom Sadu, a nosilac i organizator obnove je Srpsko-pravoslavna Crkvena Opština Konjička.

Blagoslov za realizaciju ovog projekta dao je NJegovo Preosveštenstvo Episkop Zahumsko-hercegovački i primosrki gosp. Grigorije, kao i paroh konjički gosp. Milan Bužanin, koji će ispred Odbora Udruženja voditi ovaj projekat. Projekat obnove Kapele i izgradnje Spomen Obilježja pripremio je g.Novo Krtolica , a izvođač radova je preduzeće „Bujice“ iz Konjica. Planirano je da radovi budu završeni do početka maja. Osveštenje obnovljene Kapele i novoizgrađenog spomen obilježja predviđeno je za 10.05.2015. god. , kada će , povodom hramovne slave i osvećenja Kapele Sv.Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i Spomen Obilježja ,Svetu Arhijerejsku Liturgiju služiti NJegovo Preosveštenstvo Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski gosp. Grigorije.

konjic 01

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: