Za obnovu Saborne crkve u Mostaru potrebna još tri miliona KM

 

Nakon zimske pauze radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru trebali bi uskoro biti nastavljeni. Na red je došao najzahtjevniji dio posla, odnosno zidanje kupola.

saborna mostar

Izvor: Dnevni avaz

Za završetak svih građevinskih radova na crkvi potrebno je prikupiti još tri miliona KM, tako da će nastavak obnove teći u fazama, odnosno kako potrebna sredstva budu pristizala.

Stoga predstavnici mostarske Srpske pravoslavne opštine apeluju na vlasti u BiH na svim nivoima te na donatore da pomognu obnovu ovog hrama, jedinog neobnovljenog velikog vjerskog objekta u BiH, koji je porušen u ratu 1992. godine.

– Mi smo do sada uradili malo više od polovine radova i nedostaju nam oko tri miliona da završimo građevinske radove. Ukupna vrijednost građevinskih radova koštat će nešto više od osam miliona KM – kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.

Najveću pomoć, odnosno oko dva miliona KM, do sada je dala Vlada Republike Srpske.

– Novca treba još dosta, i to je jedan od razloga što smo napravili ovu pauzu jer moramo prikupiti dovoljnu sumu novca da bismo krenuli u narednu fazu koja je ozbiljnija. Apelujemo na sve u vlasti da nam pomognu koliko mogu da bi ovaj posao oko obnove crkve priveli kraju – kaže iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Obnova ove crkva, koja je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara, počela je prije nešto više od četiri godine. Vrijedni majstori obnavljaju hram u izvornom obliku, odnosno kako su to radili neimari od 1863. do 1873. godine.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: