»Vukoje« nosilac vinske kulture

Hercegovačka vinarija “Vukoje”, broj jedan proizvođač vina u BiH, dobitnik brojnih nagrada za kvalitet i nosilac vinske kulture u našoj zemlji, tradicionalno se predstavila na banjalučkom Salonu vina “Vinosaur”, koji je održan sedmi put u hotelu “Bosna”.

vukoje

Izvor: Nezavisne novine
Autor: Jasna Dragojević
Foto: V.Stojaković

Na “Vinosauru”, koji je održan u četvrtak i petak, predstavili su se autohtonim sortama žilavka i vranac.
“Ono što je ovdje predstavljeno to su naše autohtone sorte žilavka i vranac, internacionalne sorte kroz liniju tribun, rezerve iz selekcije koje u posljednje vrijeme bilježe fantastične rezulate na međunarodnim ocjenjivanjima, a neka od tih vina su i najbolja ocijenjena linija sa prostora jugoistočne Evrope”, rekao je Radovan Vukoje, vlasnik vinarije “Vukoje”.
Vinarija “Vukoje” se predstavila i vinima koja se ranije nisu mogla probati, čime, kako kažu, doprinose kvalitetu ovog sajma.
“Domaćini sajma su mnogo uradili za vinsku kulturu i naša je želja da nastavimo sa tom dobrom vinskom pričom. Potrošnja vina se veoma povećala u našoj zemlji i to dovoljno govori o kulturološkom stepenu i razvijenosti jednog naroda”, kazao je Vukoje.
U zemljama zapadne Evrope raste potrošnja vina, a naša zemlja taj trend prati, smatraju u ovoj vinariji.
Vukoje je istakao da vino doprinosi i zdravlju, te da se propagira kao proizvod koji pozitivno utiče na zdravlje ako se konzumira u normalnim količinama.
Pored vina, prezentovali su i svoju ponudu vinskog turizma.
“Podrumi ‘Vukoje’ ove godine su otvorili vrata nove vinske galerije u sklopu vinarije, koja je jedan poseban objekat u čitavoj Evropi. Jedina smo vinarija koja posjeduje takav vid turizma u široj okolini. O tome dovoljno govori 50.000 posjetilaca”, istakao je Vukoje.
U sklopu vinske galerije nalaze se tapas bar, vinoteka, restoran i launč.
U kompaniji “Frutela”, koja je organizator “Vinosaura”, rekli su da su Salon vina, koji se inače održava u maju, zbog prirodnih katastrofa u tom mjesecu bili prinuđeni da pomjere za jesen.
“Učešće je uzelo 55 vinarija iz 12 zemalja. Na ovogodišnjem salonu ponuđeno je preko 400 etiketa, tu je i 20 izlagača iz gastro segmenta, te pet u domenu vinskog asesoara”, rekao je Nenad Malešević, direktor kompanije “Frutela” i organizator “Vinosaura”. *

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: