Vukanović: Poslanici stižu na naplatu građanima – slijedi poskupljenje struje

 U aprilu građane Republike Srpske čeka poskupljenje struje, jer elektroenergetski sektor ne može da izdrži teret predizbornih zapošljavanja, što znači da će cijenu mandata tri poslanika iz energetskog sektora u Hercegovini – na kraju platiti građani iz svojih džepova, tvrdi Nebojša Vukanović, savjetnik kopredsjedavajućeg u Predstavničkom doma PS BiH, pozivajući se na informacije iz matičnog i zavisnih preduzeća Elektroprivrede RS.

vukanovicIzvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

„Prema našim saznanjima, već je dogovoreno da do poskupljenja struje dođe u aprilu, kada se prelazi sa skuplje zimske na jeftiniju ljetnu tarifu, kako bi se povećanje manje osjetilo. Izgleda da dolaze na naplatu velike zloupotrebe vladajuće stranke i tih nekoliko stotina radnika koji su zaposleni u elektro-sektoru uoči izbora na području Hercegovine“, rekao je Vukanović na današnjoj pres konferenciji u Trebinju.
On je istakao da je „sam direktor Rudnika Gacko Srđan Milović priznao da je uoči izbora zaposleno 200 radnika“, zbog čega se, dodao je Vukanović, ukupni „izdaci očito više ne mogu podmirivati trenutnim prihodima, ako uzmemo da jedan radnik godišnje preduzeće košta oko 20.000 KM“.
Vukanović je precirao da zahtjev za povećanje struje „još nije zvanično upućen Regulatornoj agenciji za energetiku, ali bi to trebalo da se desi u narednom vremenu“.
„Apelujemo na Elektroprivredu RS i Regulatornu agenciju da ne prave ustupke neodgovornim ljudima, koji su bili spremni da naprave takve zloupotrebe samo da bi se domogli poslaničkog mandata, a zbog čega bi, povećenjam cijene struje, sada svi građani trebalo da ispaštaju“, rekao je Vukanović.
Kinez napravio milionsku štetu državi, a niko ne odgovara
Na pres konferenciji Vukanović je javnost upozorio i na „zloupotrebe i nekažnjeni privredni kriminal“ u vezi sa privrednim društvima sa ograničenom odgovornošću, navodeći slučaj stečaja trgovačke firme „Ivana“ d.o.o iz Trebinja, čiji je vlasnik kineski državljanin Janko Zhao, a koja je neplaćenim obavezama državu i druge povjerioce oštetila za oko milion i po KM.
„Znate i sami da niko od nas, ako je dužan i 20 KM, ne može registrovati automobil, ili će vam za 50 KM duga za struju doći upozorenje za prinudnu naplatu, pa se postavlja pitanje – kako je moguće da neki strani državljanin za relativno kratko vrijeme napraviti milion i po KM štete državi, a da izostane bilo kakva reakcija nadležnih? Koji su to ljudi i institucije omogućili Janku Zhao da napravi tako veliku štetu državi?“, zapitao je Vukanović, pojašnjavajući da je vlasnik po okončanju stečajnog postupka, bez obaveze da nadoknadi štetu povjeriocima, nastavio da se bavi istim poslom, registrujući novu firmu.
On je precizirao da se najveći dio duga odnosi na obaveze prema Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od 938. 000 KM, te prema Poreskoj upravi koja je nakon stečaja ostala uskraćena da naplati 503.000 KM.
„Ovdje se radi o velikom propustu i u zakonu koji privrednim društvima sa ograničenom odgovornošću dopušta da ne odgovaraju za štetu koja nastane neplaćanjem obavaza državi ili dugova dobavljačima, sem u iznosu osnivačkog kapitala. Ovakvih zloupotreba sigurno ima u svim gradovima u Republici Srpskoj“, rekao je Vukanović. On je pozvao istražne organe RS da otvore istragu o ovom slučaju i utvrde odgovornost.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: