Vukanović: Kumovi, šure i zetovi uništili RiTE Gacko, uskoro krivične prijave

 Rudnik i termoelektranu Gacko sistematski uništavaju „lokalni moćnici“ uvezni rodbinskim vezama, ugovorima „sklopljenim u četiri oka“, kojima je na nezakonit način iz ovog sistema „ispumpano desetine miliona KM“, tvrdi Nebojša Vukanović, savjetnik kopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

vukanovic

Izvor: Radio Trebinje /R.S.
On je danas na pres konferenciji, koju je najavio kao prvu u nizu koja će se baviti zloupotrebama u elektroenergetskim preduzećima u Hercegovini, istakao da posjeduje dokumentaciju koja čvrsto dokazuje nezakonite radnje u ovom i drugim preduzećima sistema, a koje će uskoro biti i predmet krivičnih prijava protiv odgovornih.
On je ocijenio da već duži period elektroenergetskim sektorom upravlja na „sicilijanski“ način „organizovana kriminalna grupa, u kojoj svako ima svoj rejon i u njemu radi šta hoće – pljačka fiktivnim ugovorima i zapošljava partijske poslušnike“.
„Dovoljno je reći da je generalni direktor RiTe Gacko Milenko Milidrag sa svojim kumom, vlasnikom firme ’Termograding’ Žarkom Dragičevićem sklopio prošle godine ugovore vrijedne više od 20 miliona KM – bez ikakvog javnog poziva i tendera! Direktor ’Termogradinga’ Pješčić kum je sa Dragičevićem, a u isto vrijeme u rodbinskim je odnosima šura-zet sa narodnim poslanikom Srđanom Milovićem, koji je, prije nego što je postao direktor rudnika, bio i jedan od direktora ’Termogradinga’, da bi kasnije, kao direktor rudnika, sa svojom bivšom firmom sklopio te milionske ugovore“, pojasnio je Vukanović.
On je dodao da su „i Milidrag i Dragičević ranije optuživani za teška krivična djela i zloupotrebe više desetina miliona KM u elektroenergetskom sistemu“, ali da taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog, jer su, kako tvrdi, akteri procesa sklonjeni premiještanjem na nove dužnosti a svjedoci pod pritiskom odustajali.
„Nije ovdje pitanje da li će građani reći ne poskupljenu struje, već je u pitanju njihovo ne moćnicima koji sistematski uništavaju ono što je naše nadragocjenije blago, a to je elektroenergetski sektor“, rekao je Vukanović.
On tvrdi da RiTE Gacko nije obustavila rad zbog redovnog remonta, kako je to javno predstavljeno, već zbog kvara i nedostatka uglja, što će, kako ocjenjuje, uzrokovati da se prošlogodišnji gubitak od 25 miliona KM u narednih mjesec dana uveća za dodatnih 10 do 15 miliona KM.
„RiTE Gacko je u posljednje vrijeme zaposlila više od 200 radnika, angažovali su privatne firme kao izvođače radova ugovorima koji su sklopljeni ’u četiri oka’, a da su opet došli u problem nedostatak uglja za redovan rad. Ako se svake godine ovako bude gomilao dug – vrlo brzo će doći u pitanje i opstanak tog sistema, a znamo da cijelo Gacko, direktno ili na posredan način, živi od termoelektrane“, zaključio je Vukanović.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: