Vučurević: Trebinje – regionalna prestonica dramskih amatera!

 Ovogodišnji 57. Festival festivala u Trebinju počeće u ponedjeljak, 21.jula, a na ovogodišnjoj smotri dramskih amatera nastupiće pozorišta iz Srbije, Crne Gore, BiH i po prvi put, od obnove, Makedonija.

slavko

Izvor: Radio Trebinje 
Autor: D.R.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao da ga raduje što će ove godine u revijalnom dijelu programa nastupiti pozorište iz Makedonije, te da će se naredne godine potruditi da na festivalu učestuvuju i pozorišta iz Hrvatske i Slovenije.

„ Nekada se ovaj festival, ali pod nazivom Festival dramskih amatera Jugoslavije, održavao na dva mjesta-na Hvaru i u Trebinju, a učestvovala su pozorišta iz svih republika bivše Jugoslavije. Nakon obnavljanja ograničio se na Srbiju, Crnu Goru i BiH, ali evo od ove godine obnavljamo i saradnju sa makedonskim pozorištem. Drago nam da Centar za kulturu „Beli mugri“ iz Kočana učestvuje ove godine van konkurencije , a iduće godine će se makedonska predstava naći u zvaničnoj konkurenciji. Umjetnički savjet festivala, kako je planirano, će naredne godine pozvati i pozorišta iz Hrvatske i Slovenije da učestvuju u programu festivala. Tako bismo već iduće godine mogli da okupimo sve one koji se nekada učestvovali na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije“, naveo je Vučurević.

On je napomenuo da na trebinjskom festivalu učestvuju najbolje predstave sa gradskih i republičkih festivala koji se održavaju u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

„Imaćemo pet predstava u takmičarskom dijelu programa i tri u revijalnom dijelu.Takmičiće se pozorišta iz Bijelog Polja, Crvenke, Visokog, Sente i domaćin Gradsko pozorište iz Trebinja. Festival će otvoriti Slobodan Ćustić, monodramom „O glumatanju, a Poetski teatar „Tent“ iz Obrenovca, u pratećem dijelu programa odigraće predstavu „Solunci govore“, rekao je Vučurević.

U pratećem dijelu programa biće priređene i izložbe fotografija i foto-kolaža, promocije časopisa, kao i koncert u čast nagrađenih „Serbian Jazz BRE!“.

Tokom festivala na trgu u Trebinju biće priređeni muzičko-scenski perfomansi, učenika Muzičke škole iz Trebinja i artističkih grupa iz Beograda.
Festival će trajati do nedjelje, 27. jula, kada će biti svečano proglašenje pobjednika i dodjela Zlatnih maski.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: