Vučić: Ne mogu da verujem! Dodik: Verujem!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uveravao da izjava predsednika Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data

 

Izvor: Večernje Novosti/ Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da bi u slučaju da je siguran da je Redžep Tajip Erdogan zaista izjavio da bi turski brodovi mogli uploviti u Neum, reakcija Srbije bila drugačija, snažnija i jača nego što je današnja, upozorivši da je Balkan bure baruta i da niko ne sme da se igra ni fitiljima ni šibicama.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom naveo da Dodik svako od njih ima pravo na svoje zaključke u vezi s izjavom Erdogana, ali da on nema pravo da negira i omalovažava zabrinutost predsednika RS.

Objasnivši da želi da veruje da Erdogan spornu izjavu nije dao, Vučić je podsetio na njegove ranije izjave, onu u Prizrenu ili na poslednju datu pre 15 dana u Austriji o tome da su oni (Austrijanci) potomci Osmanlija nakon koje čitavo austrijsko rukovodstvo nije želelo da se susretne sa turskom delegacijom izuzimajući šefa diplomatije Sebastijana Kurca, koji je pri tome izneo mišljenje i stav svoje zemlje o takvoj izjavi. “Naša je obaveza da nigde ne žurimo, jer to nije politika Srbije”, rekao je Vucić navodeći da je razgovarao nedavno sa turskim predstavnicima o tome kako da dve kompanije dođu u Krupanj i zaposle ljude.

Dodao je, međutim , da to sto mi želimo dobre ekonomske i druge odnose ne znači da oni treba da budu na uštrb bezbednosti.

“Želim da verujem da to nije izrečeno a na Srbiji je da reaguje i da nikoga ne napada niti optužuje”, rekao je Vučić i podvukao da je svestan kako se svaka reč koju izgovori meri i ovde i u Sarajevu i u Zagrebu, te da je teško da mu se može naći da je rekao nešto što podiže strasti, sto očekuje i od drugih.

Vučih je dodao da sa druge strane nisu sve ambasade Turske u regionu dale iskrene odgovore i dodao da će o ovome razgovarati i sa predstavnicima EU i to ne da bi se žalio, jer “želimo dobre odnose sa Turskom”.

Srbija se sada poštuje upravo zato što stoji iza onoga što kaže, naveo je premijer i podsetio da je i u Moskvi nedavno rekao da Srbija hoće u EU, a u Briselu da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Upitan da komentariše reakciju Hrvatske na izjavu Erdogana o brodovima u Neumu, Vučić je rekao da su i on i predsednik RS primetili reakciju u državnim organima Hrvatske, ali je ponovio da nije slagao kada je rekao da su različito regaovale ambasade Turske u različitim zemljama.

“Rekla – kazala je već bilo i u Beču i u Prizrenu i nadam se da je ovo stvarno bilo to rekla – kazala”, poručio je Vučić ponovivši da je uveren da bi u slučaju da je ta izjava tačna reakcija Srbije bila drugačija, snažnija i jače nego ova danas. Kako kaže, želi da veruje da su izjave u Prizrenu i Bečhu bile slučajne, zbog glasova i izborne kampanje, pa čak i ova o Neumu, ali je dodao da bi voleo da se ambasade Turske u regionu usaglase.

Uprkos tome što su Vučić i Dodik danas o spornoj izjavi izneli drugačije stavove, srpski premijer je poručio da to ne znači da on ima pravo da na bilo koji način omalovažava zabrinutost predsednika RS Dodika.

“Nemam pravo da ne brinem zbog zabrinutosti predsednika RS”, rekao je Vučić.

 

DODIK:DOK ERDOGAN NE DEMATUJE VEROVAĆU DA JE TA IZJAVA TAČNA

BEOGRAD – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uveren da je izjava premijera Turske Redžepa Taipa Erdogana o turskim brodovima u Neumu tačna, te da će u to verovati sve dok izjavu ne demantuju sam Erdogan, njegov kabinet ili šef turske diplomatije.

“Erdogan je to rekao – ako može da zabrani Tviter može i da skine svoju izjavu sa medija”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je naveo ta izjava Erdogana je bila po portalima danima pa se onda pojavila i u medijima, a na zahtev da se demantuje nije bilo odgovora.

“To je jedan kontinuitet”, rekao je Dodik i dodao da je upravo tih dana kad je sporna izjava data Bakir Izetbegović pozvao na naoružavanje Bošnjaka, zbog čega se postavlja pitanje “šta mi to radimo u BiH”.

“To dopunjava opšti ambijent izjavom Erdogana”, naveo je Dodik i zapitao šta bi bilo kada bi tako nešto izjavio zvaničnik Srbije ili Hrvatske.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju ne bi bila propuštena prilika da se “napravi opšta galama”.

Dok ne stigne demati Erdogana, njegovog kabineta ili bar ministra spoljnih poslova Turske, verovaću da je ta izjava tačna”, zaključio je je Dodik.

 

 

Svi Erdoganovi “lapsusi” na temu Balkana

 

Ukoliko se ispostavi da je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zaista izjavio da bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i da zato ne treba da čudi kada turski ratni brod uplovi u Neum”, to će biti samo još jedan u nizu gafova ovog državnika.

Ovu Erdoganovu izjavu, objavljenu u zagrebačkom Večernjem listu, izdanju za BiH, demantovale su ambasade Turske u Sarajevu i Beogradu, što takođe nije prvi put.

Pre nepunih godinu dana, naime, Erdogan je prilikom posete Prizrenu pred nekoliko desetina hiljada građana rekao da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”, kao i da Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju.

“Kad dođem na Kosovo osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo”, rekao je tom prilikom Erdogan.

Usledila je žestoka reakcija srpskog državnog vrha. Predsednik Tomislav Nikolić i aktuelni premijer, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražili su izvinjenje Turske.

U očekivanju izvinjenja Ankare, koje do danas nije dobijeno, predsednik Nikolić je odložio učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske i poručio da ideje Kemala Ataturka više nisu ideje rukovodstva Turske, te da očekuje da u Turskoj pobedi razum a za Srbiju izvinjenje zbog “ove agresije bez oružja”.

Jula 2012. godine Erdogan je prilikom posete BiH izjavio je da mu je pokojni lider bošnjačkih muslimana Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Hercegovinu u amanet, jer je “Bosna ostavština Osmanlija”.

Dodao je da mu je Izetbegović još rekao da su Bosna i Bošnjaci “ostavljeni u amanet Turskoj”, koja će, kako je kazao, učiniti sve što je u njenoj moći da bi se uspostavili mir, sigurnost i blagostanje u BiH.

Danas je u Beogradu na hitno sazvan sastanak kod premijera Aleksnadra Vučića došao predsednik RS Milorad Dodik, koji je uveren da je Erdogan baš to izjavio, dok je Vučić rekao da želi da veruje kako takve izjave nije bilo, što mu je preneo ambasador Turske u Beogradu.

I jedan i drugi, međutim, upozorili su da je RS suverena država, da i Srbija i Srpska postuju Dejtonski sporazum, te da

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: