Vojin Gušić: Država mora da štiti one koji su je stvorili!

Odbor ratnih vojnih invalida (RVI) Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) bori se za statusna prava ove kategorije stanovnika u Srpskoj, koja su zakonom regulisana i okuplja najbrojnije članstvo u svih 63 opštine u Republici, pa, ipak, nema tretman koji bi trebalo da ima u društvu, izjavio je danas u Vlasenici predsjednik Odbora Vojin Gušić.

Vojin_Gusic

Izvor: Jadovno/Srna

Gušić je nakon današnje sjednice Odbora rekao da Odbor apeluje da vlast ovoj populaciji i organizaciji posveti više pažnje, odnosno onakvu kakvu zaslužuju.

Komentarišući rad Suda i Tužilaštva BiH, Gušić je podsjetio da u okviru BORS-a postoji fondacija koja pomaže porodicama osuđenika, njihovu pravnu zaštitu, ali da je problem što se ni u tu fondaciju ne uplaćuju sredstva u mjeri kojoj je to potrebno.

On je pozvao vlast da “stane iza onih junaka koji su stvorili ovu državu, a od kojih je većina nevino osuđena”, te napomenuo da su to činili i Bošnjaci u slučaju Ejupa Ganića, kao i Hrvatska za svoje osuđenike.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da je BORS, zajedno sa Odborom za bezbjednost i Odborom za boračko-invalidsku zaštitu u Narodnoj skupštini Srpske, inicirala donošenje odgovarajućeg dokumenta u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

“Treba donijeti odluku koja će biti održiva i provodiva. Hoćemo dosljednu primjenu prava, ništa drugo. Ne tražimo amnestiju za odgovorne, niti bilo šta drugo. Tražimo striktnu primjenu prava, odnosno zabranu retroaktivne primjene zakona”, rekao je Savčić.

Odbor je na današnjoj sjednici razmatrao pitanja iz oblasti zdravstvene zaštite, stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja ratnih vojnih invalida.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: