Vladimir Boljanović: Pravnici moraju da budu moralni ljudi!

TALENTI Bilećanin Vladimir Boljanović, poslije završene gimnazije, put uspjeha nastavio je i dokazao se na Pravnome fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je jedan od najboljih studenata.

 

boljanovic

Izvor: Zavičajni klub ” Osvit” Bileća
Autor: Tijana Trklja 
 

Portal Slobodna Hercegovina sa ponosom predstavlja darovite studente iz zavičaja. Jedan od njih je Bilećanin Vladimir Boljanović.

On kaže da, nakon završene Gimnazije, nije imao dilemu oko nastavka školovanja. Oduvijek je sebe vidio u svijetu zakona, akata i prava pa je Pravni fakultet bio logičan izbor. Sa Vukovom diplomom u rukama i željom da upozna najveći grad u regionu došao je do Bulevara Kralja Aleksandra i čuvene zgrade, čuvenog beogradskog Pravnog. Odrastao je i formirao svijest o svijetu oko sebe prateći svakodnevno medije, i to sve od klasičnih, štampanih do modernih televizije i interneta. Vladimir još od dvanaeste godine redovno čita ozbiljne dnevne listove,kao što je Politika, a omiljeni TV sadržaji su mu političke emisije i to one koje se bave društvom i ekonomijom

  • Zašto ste se odlučili baš za pravo?

Na kraju prvog razreda sam okvirno znao u kom pravcu bi trebalo da idem, a konačnu odluku sam donio na početku drugog. Prednost opšte gimnazije je u tome što ostavlja neko vrijeme svakom učeniku da se pronađe u svojoj oblasti, ali je to ujedno i zamka onima koji se dvoume do poslednjeg polugodišta i koji na velikom univerzitetu nisu konkurentni u odnosu na studente čije je obrazovanje već bilo usmjereno.

  • Koja oblast Vas je najviše privlačila u srednjoj školi i jesu li za to zalužni neKi od profesora?

Najviše afiniteta sam imao prema društvenim naukama koje sam sa lakoćom učio. Ipak, ubrzo sam shvatio da je one predmete koje ne volim i koji su mi teži, potrebno više učiti kako bih postigao isti kvalitet u odnosu na prve. Nisam odustajo ni od onih predmeta koji mi nisu bili omiljeni, jer smatram da mi je to omogućilo širinu znanja. Naravno, da sam uz neke profesore zavolio i neke predmete ili je bilo obrnuto (smijeh).
Kroz cijelu srednju školu radio sam na svojim retoričkim sposobnostima i načinu izražavanja. Najviše prostora za to sam imao na časovima književnosti kod profesorke Ružice Komar, a pogotovo kod profesora Lazara Gnjata, kada je našom zrelošću koju nosi treći i četvrti razred u sinergiji sa njegovim intezivnim i modernim pristupom to afirmisano na još višem nivou.
Za identifikaciju svojih pozicija u razredu i školi, strategiju učenja i ponašanja u velikoj mjeri su značajni časovi sa razrednom, profesoricom LJubicom Parežanin, koja je uspješno vodila naše, inače najbolje odjeljenje u školi.
Dosta vremena provodio sam u teretani, što mi je pomoglo da učvrstim sistem vrijednosti i da shvatim da je disciplina ključ svega.

  • Zašto ste se odlučili da studirate u Srbiji, a ne u BiH ?

Nije to bilo pitanje između Srbije i BiH, nego između Beogradskog Univerziteta i svih ostalih. U vremenu ogromne i opasne degradacije obrazovanja u Regionu i nemilosrdnom štampanju diploma, u kome svaka sledeća postaje bezvrijednija u odnosu na prošlu, odlučio sam se za Beogradski Univerzitet koji se jedini nalazi na Šangajskoj listi na ovim prostorima i spada u 3% najboljih univerziteta na svijetu. Ako se zna da je udarna snaga tog univerziteta Pravni fakultet kome je preteča Velika škola- najstarija srpska institucija ,onda je jasno da je to morao biti moj izbor.
Drago mi je što sam dio te porodice, i mnogo mi znači kada u svom amfiteatru pored najvećih domaćih i stranih stručnjaka, mogu da pristustvujem i događajima gdje je cjelokupan državni vrh, kulturni i društveni establišment, ili da slušam predavanja Nika Vujičića i Aleksandra Konuzina.

  • Koji su Vaši prioriteti u životu i da li planirate nastavak studija?

Još uvijek ne razmišljam o tome. Postoji mnogo opcija, pored postdiplomskih studija tu je i pravosudni ispit i razne specijalizacije.
U životu sam posvećen porodičnim vrijednostima i zdravom načinu života, i u duhovnom i u fizičkom smislu. Mislim da je za svakog čovjeka neophodno da pronađe i izgradi svoj identitet i da se samo na taj način postiže ravnoteža u životu.

  •  Ko je Vaš uzor u svijetu pravnika i uopšte ? Zašto?

Postoji više ljudi koji me inspirišu.Od istorijskih ličnosti to su Slobodan Jovanović i Vinston Čerčil.
Slobodan Jovanović zbog genijalnosti i preciznosti u objašnjavanju suštine države, prava i nekih istorijskih perioda. NJegove stilske figure i shvatanja omogućavaju ljudima koji su tek odškrinuli vrata ovih tema da shvate filozofsku ideju konkretnih stvari.
Kod Čerčila, njegove izreke i citati me uvijek iznova oduševljavaju.
Od aktuelnih ličnosti moji uzori i neiscrpni izvori inspiracije su Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. Svakodnevno su predmet mog divljenja i tek će se u vremenima koja dolaze sagledavati njihov značaj.

  •  Kako doživljavate ulogu pravničke profesije u društvu i u kakvom poslu se pronalazite poslije studija?

Postoji veliki broj zanimanja. Trenutno mi posao javnog tužioca djeluje atraktivno, a dodatni izazov je uvođenje tužilačke istrage kao novog instituta u našem pravu.
Uređen pravni sistem i društveni odnosi, podloga su svakog uspješnog društva.
Vavilon,Antički Rim,Sjedinjene Američke Države … Uspon ovih civilizacija započeo je jedinstvenim pravnim dostignućima koja nisu imale druge države u tim istorijskim periodima.
Pravnička profesija zakonima i drugim aktima reguliše sve najznačajnije odnose, od prava začetog a nerođenog djeteta, pa sve do oduzimanja slobode učiniocu krivičnog djela. Radi se o gotovo božanskim ovlašćenjima i zbog toga smatram da pravnici moraju biti veoma moralni ljudi, širokog obrazovanja.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: