Vladika Grigorije: Ukoliko želimo do istine treba upirati u najbolnija mjesta!

U okviru drugog godišnjeg simpozijuma “Teologija u javnoj sferi”, večeras je Muzeju Hercegovine promovisan zbornik radova sa prošlogodišnjeg, prvog simpozijuma, koji je priredio Andrej Jeftić, asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

promocija

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

Govoreći o zborniku i cilju trebinjskih naučnih susreta o odnosu teologije i svijeta, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je simpozijum nastao kao odgovor na sveopštu krizu, koja je zahvatila i teologiju i sve oblasti javne sfera, a koja je u suštini “opšta kriza smisla, jer smo smisao odavno prestali da tražimo“.
“A djelovanje bi kod nas uvijek značilo – pokret prema Drugome i prema drugima. Samo tako jedino je moguće naći spasonosni izlaz iz začaranog kruga nečinjenja i pasivnosti, pa ako se do rješenja i ne dolazi lako i odmah – samo hitanje u susret oblagorođava i preosmišljeva život, dajući mu punoću i traženi smisao”, rekao je vladika Grigorije.
Episkop zahumsko-hercegovački rekao je da je kvalitet simpozijuma u raznovrsnosti tema i miljea iz kojih dolaze učesnici, ali i sloboda u kreiranju izlaganja, jer su diskutanti “najviše bili iznenađeni upravo slobodom da mogu da govore i to baš u okviru crkve”.
“Naša je namjera da omogućimo razmjenu i susret, ali i sudar različitih mišljenja u prostoru u kojem se kreativnost, orginalnost i dobronamjerna provokacija cijene, po onom oprobanom receptu – da ukoliko želimo do odgovora i istine treba upirati prstom u najbolnija i najosjetljivija mjesta”, istakao je vladika Grigorije.

promocija2

“Pravoslavna teologija mora jednom shvatiti da se njena uloga ni izdaleka ne iscrpljuje u poštovanju i divljenju prema Svetim ocima”, rekao je na promociji teolog dr Vladan Perišić, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, ocijenivši da je “cjelokopan napor naših pravoslavnih ‘fundamentalista’ da pravoslavnu teologiju prikažu kao po definiciji suprotstavljenu modernizmu i savremenom svetu” proizvoljno tumačenje vjere i redukcionizam, sa kojim se “ne može daleko stići, niti on vodi Bogu, osim možda jednoj vrsti idolatrije”.
“U takvoj jednoj, dosta žalosnoj, teološkoj atmosferi javljaju su ovi alternativni pokušaji trebinjskog simposiona, kojima želimo da pokažemo da teologija i može i treba da stupi u plodan dijalog sa savremenim svijetom i njegovim izazovima u svim oblastima, a da pritom ne igra ulogu čuvara fosilizovane beživotne tradicije, nego da to čini sa punom slobodom i odgovornošću”, istakao je Perišić.
Dr Rade Kisić, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, rekao je da se teologija “očigledno slabo snalazi u modernom svijetu”, za šta je zatvaranjem u sebe dijelom i sama kriva, a zbog čega se dijalog sa svijetom ispostavlja kao nužnost i pretpostavka međusobnog razumijevanja.
“Crkva i teologija moraju neprestano da traže kontakt sa svijetom i svojim vremenom, kakvi god da su oni. Samogetoizacija, u cilju čuvanja čistoće vjere, jeste lakši put, ali bi po mom mišljenju bio promašaj”, istakao je Kisić.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: