Vladika Grigorije: Nevesinje slobodarsko i ponosno mjesto

Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u Nevesinju je danas nastavljeno obilježavanje krsne slave Boračke oranizacije Republike Srpske /BORS/ – Mitrovdana, Dana opštine i “Mitrovdanskih bitaka”.

Srn2014-11-8_1112690_1

Izvor: Srna

Nakon služenja liturgije, vladika Grigorije je istakao da je Nevesinje slobodarsko i ponosno mjesto čiji je zaštitnik Sveti Dimitrije i opština koja je dala svoje najbolje borce za odbranu svog ognjišta.

Čestitajući slavu BORS-u i opštini Nevesinje, vladika Grigorije je svima poželio da im Sveti Dimitrije donese radost, sreću i slogu u njihove domove i živote.

Služenju Svete arhijerejske liturgije prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, te predstavnici privrednog i političkog života Nevesinja i susjednih opština.

Nakon bogosluženja, služen je pomen i položeno cvijeće kod centralnog spomen-obilježja borcima Hercegovine na Gvozdu.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju jer se tada evociraju uspomene na “Mitrovdanske ofanzive” iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju.

U “Mitrovdanskim bitkama” poginula su 64 borca, a oko 1.000 ih je zadobilo lakše i teže povrede.

 

 

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: