Vladika Grigorije: Nema propasti za Hercegovinu! FOTO

Njegovo preosveštentvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je danas nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru da nema propasti za Hercegovinu, već ima života, vaskrsenja i spasenja

5aaa

 
Izvor: Srna
Foto: Bojan Ekmečić (ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu) 

Iako je Saborna crkva, čija je slava danas proslavljena, još bez krova, vladika Grigorije je rekao u besedi da o tom životu i spasenju upravo govori ova crkva, kao i Hram Vaznesenja Hristovog u Prebilovcima, čija obnova je u toku.
“Ako Bog da, završiće se uskoro hram, a i mi sa njim treba da se usavršavamo i izgrađujemo u ljubavi, zajednici i dobroti. Želim da vas obradujem čudesnom i važnom vešću za nas Hercegovce, a to je da crkva Vaznesenja Hristova u Prebilovcima raste kao i iz vode, zahvaljujući dobrim ljudima, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je pokrovitelj gradnje, i pregalaštvu naših majstora i radnika”, rekao je vladika Grigorije.
On je naveo da je važnija od svega obnova života u dolini Neretve i to što su danas u Mostaru bila dva krštenja i rukopoloženje đakona Vladimira Boškovića.
Osim vladike Grigorija, liturgiju je služio i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, uz sasluženje brojnog sveštenstva Eparhije.

21aaa
Na slavi Saborne crkve u Mostaru, osim brojnih vernika koji su stigli iz svih delova BiH, bili su prisutni i brojni zvaničnici.
Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da je obnova Saborne crkve stala pre godinu dana zbog nedostatka sredstava, ali se nada da će materijalna sredstva stići i da će crkva, ipak, biti obnovljena.
“Da bismo završili građevinske radove potrebno nam je još oko tri miliona KM. Uradili smo dve trećine, ozidali zidove, obezbedili prozore, došla su zvona…Kada bi bilo sredstava, mogli bismo završiti crkvu za oko osam meseci”, rekao je Krulj.

22

Među okupljenim vernicima u Mostaru bio je i legendarni Dejan Bodiroga

Najviše sredstava za obnovu do sada je izdvojila Vlada Republike Srpske, oko dva miliona KM, te Vlada Federacije BiH oko milion KM.
“Sada, u trenucima stradanja našeg naroda u poplavama, nije umesno ni tražiti ni očekivati sredstva od domaćih institucija. Pokušaćemo tražiti pomoć od ambasadora, formirali smo i jednu komisiju za obnovu u Moskvi, poslali smo pismo i princu Čarlsu koji je i sam ranije izrazio želju da pomogne obnovu”, kaže Krulj.

6
Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna o najvećih i najlepših crkava na Balkanu i jedan od simbola Mostara. Pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga zapalili su je, a potom minirali i do temelja srušili u junu 1992. godine, upravo na praznik Svete Trojice.

17
Saborna crkva građena je od 1863. do 1873. godine i nalazi se na listi zaštićene kulturne baštine. Stoga je i njena obnova veoma zahtevna, jer se mora obnoviti u identičnom obliku, a građena je od ručno klesanog kamena.
Obnova crkve počela je 2009. godine i od velikog je značaja za srpski narod u Mostaru.

13 8aaa

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: