Vladika Grigorije na ekumenskoj molitvi u Dubrovniku: Moramo voljeti ukoliko želimo živjeti!

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i biskup dubrovački monsinjor Mate Uzinić predvodili su u srijedu veče u hramu Blagovještenja u Dubrovniku ekumensku molitvu za jedinstvo hrišćana.

dbk 04

Ekumenska molitva u Molitvenoj osmini za jedinstvo hrišćana četvrti put je održana u Dubrovniku u srijedu, 21. januara, a predvodili su je episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije i dubrovački biskup Mate Uzinić. Ove godine molilo se u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja.
Na početku dubrovački paroh dr. Vladan Perišić je pozdravio biskupa Uzinića i episkopa Grigorija, kao i sve ostale koji su izdvojili svoje vrijeme i došli na ovu ekumensku molitvu. Izrazio je nadu da će Bog vidjeti iskrenost namjere svih okupljenih, te pružiti blagoslov kako bi svi bili jedno.
Ova, takozvana molitvena osmina, koju već četvrti put zajednički predvode ova dva poglavara hrišćanskih crkava u Dubrovniku, sasluživao je veliki broj pravoslavnih, ali i katoličkih sveštenika, moleći se, zajedno sa vjernicima obje vjeroispovijesti, za jedinstvo i suživot u ovom gradu, ali i u cijelom svijetu.

dbk 00
Ljepota ovog hrama i grada ne prestaje potresati moju dušu, ali me uvijek opomene i na to, koliko me egzistencijalno potresa i pitanje odnosa među ljudima, među narodima, među vjerama. Koliko je važno pitanje odnosa između Boga i čovjeka, ali i između čovjeka i čovjeka? – rekao je u svojoj propovijedi vladika Grigorije.
Bog je, dakle, ljubav. A, što je čovjek? Čovjek je, duboko vjerujem, pozvan da bude ljubav. Drugim riječima, pozvan je da bude Bog, ukoliko želi živjeti vječno – rekao je vladika i dodao: “Ljubav je zapovijed, zadatost, a ne prosto danost. Prema tome, mi, narodi Božji, sestre i braćo, moramo voljeti ukoliko želimo živjeti ”.

dbk 03
– Primajući nas, pravoslavne kršćane, potaknuti Hristovom ljubavlju, čini mi se da ste upravo prihvatili nas u svoj topli dom kao ranjene i umorne suvremene ljude. Možda se nekome čini da je to malo, ali mislim da od toga nema ništa veće. Sva naša vjera, sva naša nada ostaje u tome da ćemo naći počinak u naručju Hristovom koji je pokretač svih naših dobrih želja i istovremeno svih naših kretanja kroz ovaj život. Put ka njemu vodi preko bližnjega, a bližnji naš je svaki čovjek – poručio je vladika Grigorije.
Biskup Uzinić je u uvodu propovijedi zahvalio episkopu Grigoriju za mogućnost ovakvog susreta u kojem može “Gospodinu upraviti molitvu za jedinstvo svih kršćana u zakonitoj različitosti s povjerenjem u Duha Svetoga” koji je tvorac jedinstva Crkve u vjeri, ljubavi i duhovnoj povezanosti. Tako je podsjetio i na nedavni susret pape Franja i patrijarha Bartolomeja I. u Carigradu i njihove riječi izrečene tom prilikom.
Naši molitveni koraci su maleni na putu prema jedinstvu crkve, ali znamo da do toga i ne može doći velikim koracima. Jedinstveno se ne može nametnuti, ono može doći samo odozdo i samo ako je praćeno molitvom – zaključio je biskup Mate Uzinić.

dbk 01
Nakon zajedničke molitve okupljeni su čuli pjesme u izvođenju Srpskog pjevačkog društva “Sloga” iz Sarajeva.

Izvori: Eparhija ZHIP/dubrovačka biskupija

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: