Vladika Grigorije: Koliko god svijet u zlu leži, on je partner Crkve

U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Trebinju je danas počeo dvodnevni naučni simpozijum „Teologija u javnoj sferi“.

vladika (1)

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

U četiri sesije, koje će biti održane u amfiteatru Hidroelektrana na Trebišnjici, naučni radnici crkvene i akademske zajednice trebalo bi da daju odgovore na otvorena pitanja odnosa crkve i svijeta – koja su na drugom simpoziju koncipirana u četiri teme.
Simpozijum je otvorio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakavši da skup „nije zamišljen kao puka razmjena ideja, već kao istinski susret i naučno, kulturno i duhovno sabranje“, koje nam „prije svega otvara prostor da bolje upoznamo i oslušnemo jedni druge, bivajući time obostano obogaćeni i oplemenjeni“.
Vladika Grigorije je istakao „da uvijek treba da se podsjetimo da svijet i crkva jesu različite stvarnosti“, ali i komplementarne, čiji je susret i međusobno prožimanje neizbježno, „budući da se krv Sina božijeg izlila za život svijeta“.
„Jer, kolikogod svijet u zlu leži, on je partner crkve na putu spasenja, jer se njemu, svijetu, ona obraća i on je polje njene misije. Ljubav za svijet i duboko poimanje njegovih, kako puteva tako i stranputica, spremnost i otvorenost prema svijetu – je aksiom teologije“, rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački rekao je da ga „posebno raduje iz dubine srca“, što je na simpozijumu i biskup dubrovački Mate Uzinić, „hrabri pastir crkve rimokatoličke i istinski vjernik onoga što propovjeda“.

publika

„Kao takav, došao je među nas da nam pruži ruku, jer smo mi bezbroj puta bili njegovi gosti kao prvi susjedi. Mi smo tamo nailazili na toplinu i srdačnost. Mislim da je ovo prvi put da je dubrovački biskup od onih strašnih dana rata, u ulozi izvan života crkve, došao u Trebinje. Mislim da je to izuzetno važan događaj“, rekao je vladika Grigorije, dodajući da crkve pokazuju put „kako bi trebalo da dejstvuju i oni koji su iz javne sfere, gradonačelnici i političari, koji su zaduženi da omoguće ljudima da žive jedni pored drugih i jedni sa drugima u miru“.
Nakon otvaranja, održana je i prva sesija na temu „Ukrajinska kriza: vjera i politika“, na kojoj su govorili filozof dr Bogoljub Šijaković, teolog dr Darko Đogo, istoričar dr Aleksandar Raković i sveštenik Darko Spasojević.

simpozijum

Od 16.00 h u amfiteatru HET-a na programu je druga sesija na temu „Vjera knjige: hrišćanstvo i književnost“, dok će od 19.00 h u Muzeju Hercegovini biti održana promocija zbornika radova sa prošlogodišnjeg, prvog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: