VIDEO: Izložba “Prebilovci”- nijedan narod nije tako potcenio svoje žrtve kao srpski

Izložba istorijskih fotografija “Prebilovci”, autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića, studenata istorije Filozofkog fakulteta iz Banjaluke, svečano je otvorena na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Izlozba_prebilovci_05
 
Izvor: Jadovno

Na otvaranju, posetiocima su se osim autora, obratili i zamenik predsednika Skupštine grada Novog Sada, Miroslav Ilić, predsednik udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke, dr Dušan Bastašić i Milenko Jahura, predsednik srpskog nacionalnog društva Prebilovci.
Nakon više od sedamdeset godina prvi put je organizovana ovakva izložba, broj okupljenih posetilaca rekao je više od hiljade reči. Kulturni centar Novog Sada još jednom je pokazao koliko je važno sećati se svih žrtava i tim sećanjem odati poštovanje za nevino i mučno stradanje nekoliko hiljada Srba.

Izlozba_prebilovci_11
Prebilovci su srpsko selo u Južnoj Hercegovini i nalaze se na obodu reke Neretve u opštini Čapljina. Malo je naselja u Bosni i Hercegovini koji imaju tako burnu istoriju kao što ima ovo naselje. U Drugom svetskom ratu od 1000 stanovnika, rat je preživelo samo 172. U građanskom ratu 1992. godine, stanovništvo iz Prebilovaca je proterano, a selo zapaljeno. Zamenik predsednika Skupštine grada Novog Sada Miroslav Ilić rekao je da naš narod treba da se seti svih žrtava koje su nevino stradale i tako mučenički izgubile svoj život.

Izlozba_prebilovci_18
– Nijedan evropski narod u 20. veku nije doživeo toliko velika stradanja, a sa druge strane nije u tolikoj meri potcenio i zaboravio na žrtve kao što je to učinio srpski narod. Uzroci velikog broja problema koje danas imamo, možemo i tu pronaći. Naš narod treba da se seća svake žrtve koja je nevino stradala, jer na taj način odaje im počast – kazao je Ilić.

U Drugom svetskom ratu selo je izraslo u simbol stradanja srpskog naroda u takozvanoj Pavlićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Bacanjem dece i njihovih majki u jamu Golubinku kod Šurmanaca ubijeno je oko 600 stanovnika ovog sela. U istom mesecu na više od 40 mesta ubijeno je još više od 200 ljudi iz sela koje je pred Drugi svetski rat imalo oko hiljadu stanovnika. U Prebilovcima su, tada, potpuno uništene 52 porodice a 36 ognjišta je ugašeno. Stradanje su preživela samo 172 stanovnika. Jedan od autora izložbe, Predrag Lozo, zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada, što je otvorio svoja vrata za ovu izložbu i na taj način upoznao javnost o stradanju o kojem se malo govori, a koje je velikih razmera

– Baveći se i posmatrati istoriju, istovremeno je i blagodet i prokletstvo. U njoj su mučenik i heroj braća blizanci. Baviti se nečim što podrazumeva kulturu sećanja, nije ni malo lako, ali u poslednje vreme otvaraju se mogućnosti da to sećanje istoričari prošire i da se načine iskoraci kako bi šira javnost bila upoznata – rekao je Lozo, dodavši da Novi Sad otvoren grad i da obraća pažnju na sve nevine žrtve srpskog naroda.

Većina jama u kojima su stradali Srbi je1961. godine zabetonirano, a pored njih je Savez boraca podigao spomenike, u vidu belih, granitnih stubova, sa natpisima na latinici, na kojima su pominjane ubijene žrtve fašista ili ustaša u leto 1941. godine, bez pominjanja broja i nacionalnosti žrtava. Prebilovci su obnovljeni, ali žrtve su ostale u jamama. Od 1974. godine, rodbina žrtava je počela organizovano, na datume stradanja, u kolonama automobila da posećuje jame. Do 1990. godine, sveštenicima nije dozvoljavano da na tamo služe parastose. Pred pedesetu godišnjicu od stradanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, srpski narod je počeo da skida betonske oklope, sa tri velika stratišta. Izvađene su kosti oko 4000 Srba, stradalih u ustaškim pogromima 1941—1945. Pored kostura i predmeta žrtava pronađeni su tada dokazi mučenja. Dr Dušan Bastašić i Milenko Jahura zahvalili su se svim posetiocima koji su došli da pogledaju ovu izložbu, rekavši da to dokazuje kako građani ipak ne zaboravljaju, ali da je potrebno to sećanje prenositi na nove generacije.

Izlozba_prebilovci_20
Ova izložba zajednički je projekat Kulturnog centra Novog Sada i Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banjaluke. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 23. novembra na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra.

 1. Душан Ј. Басташић Reply

  Хвала пријатељима са портала “Слободна Херцеговина” што прате наш рад!

 2. OSTOJA Reply

  PLAN ODRŽAVANJA KONGRESA I UMREŽAVANJE PRONALAZAČA SRBIJE SA DIJASPOROM

  Pronalazači su blago Srbije, za širenje naučne i tehničke kulture naroda i ostvarivanje ljudskih prava u tom smislu. PRONALAZAČI SU NAJBOLJI I JEDINI PRAVI POSLODAVCI

  Poštovani pronalazači, talenti , naučnici i prijatelji kreativnih stvaraoca,

  Naučna i tehnička kultura je osnov svih kultura i radi toga, pronalazači u Srbiji treba da se umreže , udruže u jedinstvenu organizaciju , koja će delovati na celoj teritoriji Republike Srbije i umrežiti se sa našom dijasporom iz celog sveta , kao mnoge evropske države,a radi inovativnog privrednog razvoja i zapošljavanja naše omladine. Radi toga vas molimo da podržite ovaj ANTIKRIZNI program INOVATIVNOG PRIVREDNOG RAZVOJA i umrežavanja pronalazača SRBIJE I DIJASPORE.
  Unija pronalazača Srbije i dijaspore” Teslino jedinstvo” predlaže da zajedničkim snagama napravimo efektivne zakone o patentima u Repulici Srbiji, koji će obezbediti :
  1. da pronalazač , izumitelj bezuslovno dobije novčana srestva za izradu prototipa prijavljenog pronalaska u roku od 90 dana od dana prijavljivanja i da to bude transparentno ,a radi zapošljavanja naših građana širom Srbije kao i povratnika iz dijaspore,
  2. da prijava bude bez plaćanja takse sve dok pronalazak ne uđe u proizvodnju,
  3. da pronalazači u Srbiji i iz dijaspore imaju ista prava , kao i investitori za subvencije pri zapošljavanju radnika na svojim pronalascima, jer pronalazač investira najvažnije ,a to je znanje .
  4. da na izložbama patenata i sajmu, bude jedinstven besplatan prostor za sve pronalazače iz Srbije i dijaspore sa jedinstvenim simbolima bilo da su u Rusiji ili nekoj drugoj državi sveta i da se njihova prava izjednače sa sportistima , a da pronalazači imaju prava na nacionalnu penziju , kao i drugi zaslužni građani , koji su dali svoj doprinis nacionalnom prosperitetu države Srbije.
  5. da memorandum bude u stilu znaka Srbije , Nikole Tesle i kugle zemaljske, i da se primenjuje u svim regionalnim jedinicama na celoj teritoriji Srbije. Da diplome , zahvalnice i medalje budu stilske 6. da država opredeli novčana srestva iz budžeta obavezno za svaku godinu, jer patent u proizvodnji otvara radna mesta, podržava brak, posetu crkvi, podstiče rađanje i puni budžet Srbije.
  7. da osnujemo kancelariju na ministarskom nivou za pronalazače i 5 god. oslobodimo od poreza , na dobit i tako ostvarimo doprinos države od početke proizvodnje jer pronalazak ide ispred nauke sve dok se ne dokaže, pri čemu će prioritet biti uvođenje patenata u privredni razvoj Srbije, i tako ćemo smanjiti odliv mozgova iz naše Srbije.Da bi ostvarili svoja ljudska i građanska prava potrebno je održati Prvi kongres Unije pronalazača Srbije i dijaspore „ Teslino jedinstvo” , jer je svetski naučnik , naš čovek Tesla zaslužio i zadužuje nas da postoji umreženo jedinstvo pronalazača, naučnika i drugih kreativnih stvaraoca u Srbiji i dijaspori. Poštovani pronalazači i prijatelji , molimo vas da podržite potrebu za održavanjem prvog kongresa pronalazača, da bi razvijali Srbiju i naše patente stavili na tržište odnosno u proizvodnju , pri čemu će država Srbija i svi mi zajednički dati svoj puni doprinos otvaranju novih radnih mesta za građane NAŠE LEPE DOMOVINE SRBIJE .
  Autor članka Ostoja Rajić

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: