Velibor Šipovac – inženjer pisane riječi

Nedavno su predstavljene dvije knjige u kojima je glavni akter bio upravo naš sagovornik, koji već duže vrijeme privlači pažnju javnosti. Velibor Šipovac je vrlo interesantna ličnost, koji mnogi i ne poznaju u cjelosti, ali ovaj intervju sa njim je prilika da dokučimo šta je to interesantno kod ovog mladog čovjeka, a tiče se njegovog stvaralačkog opusa.

velibor

 

Izvor: Istočna Hercegovina

  • Iako obavljate vrlo odgovorne funkcije u Elektroprivredi Republike Srpske, već izvjesno vrijeme u javnosti se pojavljujete sa raznim autorskim naslovima. Profesionalno niste iz tog djelokruga rada, ali odakle onda u književnosti, u kojoj ste već izgradili ime?

S obzirom na razne okolnosti, obrazovao sam se kao ekonomista i inženjer. Kasnije sam magistrirao na ekonomskom fakultetu. U poslovnom smislu, ličnost ostvarujem u Matičnom preduzeću Elektroprivrede Republike Srpske. Još od djetinjstva imam izraženu sklonost prema stvaralačkom radu. Bilo je stihova, u vremenu početnih razreda osnovnog obrazovanja, koji su nagrađivani u sarajevskom dječijem listu “Male novine”. Zbog ratnog vremena i životnih okolnosti, stvaralaštvo postaje zvanično tek posljednjih godina, kada izlaze iz štampe radovi u različitim književnim oblicima: monografija, romana i zbirki pjesama.

  • Član ste mnogih književnih udruženja iz regiona, gdje ovom prilikom izdvajamo Gradski odbor Srp­skog pro­svjet­nog i kul­tur­nog dru­štva “Pro­svje­ta” Trebinje. Isto tako, poznato je da su Vaši radovi objavljivani u raznim zbornicima i časopisima. Ali, interesantno je da u posljednjih nekoliko godina već imate osam naslova u kojima ste autor ili priređivač. Koje su teme vaših knjiga, da li su to neka lična interesovanja koja pretačete kroz pisanu riječ ili su naslovi i teme na neki drugi način nastali?

Do sada sam objavio sedam knjiga: monografije “Hercegovina – običaji i vjerovanja”, “Bratstvo Šipovac – istorija i genealogija” i “Protojerej-stavrofor Ratko Šipovac”; roman “Na granici” i zbirke pjesama: “Stihovi moje mladosti”, “Tvoje ime” i “Sjaj u oku anđela”. Jedan sam od dvojice priređivača knjige “Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata”, u kojoj se, takođe, nalaze moji autorski tekstovi.

  • U svojim proznim radovima uglavnom želim da istaknem duhovnost i pokušavam da spojim čovjekovu znatiželju sa neobičnim pojavama. Osim toga, ostavio sam pokoljenjima knjigu o istoriji i rodoslovu bratstva Šipovac, kako bi sve to bilo sačuvano od zaborava. Dakle, monografski oblici mojih radova su bazirani na porodici i ovom podneblju – Hercegovini. Hercegovina je, takođe, mjesto zbivanja mojih romana.

U pjesničkom smislu, rukovodim se riječima Dučića: Pjesnik i ljubav su nerazdvojni cijelog života, kao i da je ljubav glavni izvor inspiracije i akcije pjesnikove, jer je ljubav i glavni motiv života!

Što se tiče objava u drugim radovima, izdvojiću: Leksikon savremenih srpskih pisaca u izdanju Udruženja pisaca „Poeta“ Beograd, Zbornik poezije udruženja pisaca „Čegar“ Niš i Zbornik Udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica.

  • Šta možemo očekivati od vaših narednih stvaralačkih radova?

U pripremi za štampu je roman “Sedam krstova”. Ukratko, tema romana je predanje o ocu i njegovih šest sinova koji su bili pogubljeni jer nisu htjeli preći na islam. Radnja se odvija u Hercegovini. Pored toga, u planu je da na svijetlo dana izađe drugo dopunjeno izdanje moje prve objavljene knjige “Hercegovina – običaji i vjerovanja”, jer ona sadrži nepresušne interesantne teme. Zatim, u toku je i dugogodišnji zajednički rad sa Tanasijevićem na monografiji „Mostovi Trebinja“. Naravno, tu su u planu i pjesnički projekti.

U meni se neprestano rađaju nove ideje za nove stvaralačke poduhvate. One u realizaciji, ako Bog da, u budućnosti neće izostati. Jer, stvarati i ostavljati iza sebe nemjerljiva je vrijednost!

  • Odakle ljubav prema pisanoj riječi?

Sve se na neki način naslijedi, tako je i sa ovim segmentom ličnosti. Ali, nezavisno od toga, uopšteno posmatrano, Šipovci su imali umjetnički i stvaralački nadarene ljude. Od književnih stvaralaca izdvojiću autore desetina knjiga raznih žanrova i poetika, Tomislava Šipovca i sada pokojnog akademika Neđa Šipovca. Kao što sam već naprijed istakao, iz djetinjstva sežu moji radovi i želje da se pokažem i dokažem u pisanoj riječi. To nisam mogao u vremenu kada se odlučivao moj životni put. Ali, opet je došlo vrijeme i nekako su se same posložile kockice u životnom mozaiku. I sada, dopunio sam svoju ličnost sa nečim što je na neki način mnoge godine bilo skriveno od javnosti.

  • Da li se bavite nekim drugim stvaralaštvom, osim književnosti?

Sa vizijom i idejama koje posjedujem, nastojim život učiniti sadržajnijim i ispunjenijim. Tako, da pored pisane riječi otisnem se nekada u slikanje. Za moju dušu uradio sam nekolike slike na platnu. Zatim, tu je i bavljenje voditeljskim poslom i kreiranjem scene i sadržaja programa, a što je za sada bilo na porodičnim saborima i promocijama knjiga.

Ima tu još nekih stvari, koje sada ne bih ni pominjao, jer sve to na neki način amortizujem da se previše ne rasplinem, jer to je, ipak, moj hobi, a skoncentrisao sam se na književnost.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: