Vavedenje: Manastir Zavala proslavio krsnu slavu

Manastir Zavala kod Trebinja danas proslavlja krsnu slavu Vavedenje Presvete Bogorodice. Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hrišćanskom saborištu služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

slava-zavala

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: D.R./S.P.

Episkop Atanasije je u svojoj besjedi, pored ostalog, istakao da najveći broj velikih hrišćanskih bogomolja slavi praznik Vavedenja Presvete Bogorodice te da se, primjerom Bogorodice, učimo smirenju.
Sveštenik Nikola Janković, govoreći o ovom velikom prazniku, naveo je da su Bogorodicu Mariju doveli u hram božiji da sluša nauku božiju, a onaj ko sluša riječ božiju i živi po toj nauci je živ.
„Mi smo se danas ovdje sabrali da nam molitve Presvete Bogomajke budu uvijek u pomoći i da se naučimo najvećoj vrlini – smirenju, jer je smirenje kćer čovječiju uzdiglo da bude majka božija, a gordost je i anđela navela da postane demon“, naveo je Nikola Janković.

I ove godine veliki broj vjernika iz svih dijelova Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske došlo je da zajedno sa monasima manastira Zavala proslavi krsnu slavu. Među njima je i Ljubomir Buha iz Trebinja, koji svake godine na Vavedenje Presvete Bogorodice dolazi u Zavalu.

„Ovdje je prekrasno. Dođemo da se pomolimo Bogu, vidimo sa ovim divnim monasima, sveštenicima i vjernim narodom, i okrijepimo svoju dušu. Ako Bog da, dolaziću i narednih godina“, istakao je Buha.
Iguman manastira Zavala Vasilije uručio je zahvalnice i prikladne poklone donatorima koji su u posljednje vrijeme pomagali ovom svetom mjestu.
Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača priređena je i trpeza ljubavi.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: