Ukinuta presuda Glavašu za zločine nad Srbima!

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravosnažno osudio Branimira Glavaša na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

branimir_glavas-260110boban540

Izvor: Srna
Ustavni sud je zaključio da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine djelomično osnovana i naložio Vrhovnom sudu da preispita da li su u postupku protiv Glavaša povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Branimir Glavaš, nekadašnji visoki funkcioner HDZ-a, osuđen je za umješanost u ubistva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992. godine.
Glavaša je Županijski sud u Zagrebu proglasio krivim za ubistvo najmanje deset srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine.
Osuđen je i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sjedištu Sekretarijata za narodnu odbranu, kome je Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka tada bio na čelu.
U prvom predmetu osuđen je na pet, a u drugom osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.
U međuvremenu, Glavaš je prebjegao u BiH, pa kaznu služi u Mostaru.
S obzirom na da je odslužio tri petine kazne za ratne zločine, 4. januara ove godine Glavaš je počeo da koristi “zatvorske pogodnosti”, potvrđeno je na njegovoj fejsbuk stranici.
On već radi u jednoj hercegovačkoj firmi, a spava u zatvorskoj ćeliji.
Pošto je nakon bijega iz Hrvatske sagradio vilu u Drinovcima, 60-tak kilometara istočno od Mostara, te će dane, kao i godišnji odmor, moći da provodi tamo – navode hrvatski portali.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: