Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori

U mjesecu martu 2013. godine prilikom povremenog druženja Konjičana u Novom Sadu, potekla je inicijativa da se formira Udruženje konjičkih Srba. Navedena inicijativa je srdačno prihvaćena od strane Lazarević Milorada, Tovrišić Mileta, Glogovac Vlatka, Šmrkić Milivoja, Krtolice Novice, Manigode Čeda, Savić Zdravka i Janković Dragana. Uspostavljen je kontakt sa Konjičanima koji žive u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Kragujevcu, Lajkovcu, Višegradu, Bijeljini, Brčkom i drugim mjestima gdje smo izložili našu inicijativu i od svih zemljaka smo podržani sa porukom da istrajemo u realizaciji te ideje.
Prišli smo realizaciji inicijative i za kratko vrijeme smo sačinili bazu podataka od 400 porodica iz Konjica koji žive na području Vojvodine. Ta baza podataka se stalno širi uvažavajući činjenicu da su se na prostor Vojvodine doselili solunski dobrovoljci, kolonisti iz Drugog Svjetskog rata i raseljena lica iz zadnjeg građanskog rata.
Dana 4. Maja 2013. Grupa Konjičana iz Novog Sada je posjetila Konjičane u Beogradu gdje su usaglašeni stavovi i osmišljeni novi predlozi. Iz Rezultata navedenih dogovora uslijedila je izrada potrebnih normativnih akata i održavanje osnivačke skupštine udruženja, koja je održana 11.05.2013. godine u Novom Sadu. Šire informacije o osnivačkoj skupštini možete vidjeti u zapisniku, koji je u prilogu. Poslije osnivačke skupštine prišlo se registraciji udruženja, izradi pečata i pripremnih materijala, za svečanu skupštinu koja je zakazana za 29.06.2013. godine u hotelu „Aurora“ u Novom Sadu sa adresom – Beograski kej br. 49b, sa početkom u 11 časova.

Program rada Udruženja zasniva se na sledećim ciljevima i zadacima:

 • Jačanju veza među Konjičkim Srbima u dijaspori, bez obzira na mjesto boravka i rada.
 • Očuvanju tradicija zavičaja kroz razne oblike druženja i organizovanja omladine, kao i budućeg nosioca našeg identiteta i porijekla.
 • Organizovanje i sprovođenje humanitarnih aktivnosti, pružanje svih oblika pomoći porodicama i pojedincima teškog materijalnog stanja u skladu sa finansijskim mogućnostima.
 • Očuvanje i jačanje poslovnih i drugih aktivnosti sa ciljem ostvarenja materijalnih i drugih uslova za što bolji kulturni i materijalni napredak.
 • Prikupljanje podataka i vođenje evidencije sa ciljem stvaranja baze podataka o ličnim podacima , mjestu boravka, zaposlenju, porodičnom stanju i sl. radi efikasnijeg povezivanja i delovanja.
 • Stvaranje uslova i uklapanje u sve tokove života područja gde živimo i radimo.
 • Podsticanje miroljubive i aktivne saradnje srpsko – konjičkog naroda sa svima koji žele suživot i saradnju .
 • Saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u ostvarivanju ciljeva koji će biti definisani normativnim aktima udruženja.
 • Saradnja sa udruženjima Hercegovaca u Srbiji uz normativno regulisanje organizovanja i načina saradnje .
 • Aktivno druženje i obilježavanje datuma i praznika vezanih za zavičajnu tradiciju.

Za sprovođenje navedenog programa nadležan je upravni odbor koga čine:

 • 1.Lazarević Milorad-Mišo,predsednik
  2.Manigoda Miodrag , zamenik pred.
  3.Glogovac Vlatko ,     član
  4.Šmrkić Milivoje           “
  5.Krtolica Novo              “
  6.Tovarišić Mile              “
  7.Šmrkić Jovo                 “
  8.Magazin Milorad           “
  9.Šinik Rajko                   “
  10.Žuža Nebojša              “
  11.Šinik Neđo                   “
  12.Magazin  Siniša            “
  13.Sarić Milovan

http://www.udruzenjesrbaizkonjica.com

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: