Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca (ratnih veterana) Trebinje

Predsjednik udruženja

Vuković Vujadingrb

Upravni odbor:
Rajković Dalibor, predsjednik
Lečić Božana
Bojić Drago
Masleša Vasilije
Kolak Vaso
Ratković Danilo
Mr Rajko Tanasijević
Petar Uzelac

Nadzorni odbor
Dr Milošević Radoslav, predsjednik
Benderać Dragomir
Tešanović Mile

 

CILJEVI I ZADACI UDRUŽENJA:

1. Okuplja i organizuje ratne dobrovoljce oslobodilačkih i odbranbenih ratova srpskoga naroda, koji su se žrtvovali za slobodu, a spremini su da bez ikakvih uslova brane Otadžbinu.

2. Čuva i njeguje uspomene na poginule i umrle srpske ratne dobrovoljce odajući im u svakoj prilici dužno poštovanje.

3. Organizuje i učestvuje u podizanju i održavanju spomen obilježja (spomenice, spomen-ploče), grobova, i grobalja ratnih dobrovoljaca u zemlji i inostranstvu.

4. Doprinosi očuvanju istorijskih vrijednosto oslobodilačkih i odbranbenih ratova Srbije ali i srpskog naroda van granica Srbije, posebno onih u kojima su ratni dobrovoljci imali značajnu ulogi.

5. Učestvuje na jubilarnim i drugim proslavama (obilježavanjima) kao i prigodnim manifestacijama povodom godišnjica slavnih bitaka, istorijskih događaja i ličnosti naše istorije.

6. U saradnji sa srodnim organizacijama radi na izjednačavanju stečenih prava ratnih dobrovoljaca svih perioda.

7. U saradnji sa drugim Udruženjima (invalidi, porodice poginulih) i pod sredstvom nadležnih republičkih organa brine o statusu ratnih dobrovoljaca (materijalni, socijalni i sl.), a posebno dobrovoljaca invalida i porodica poginulih dobrovoljaca.

9. Zavisno od finansijskih mogućnosti materijalno pomaže porodice poginulih i umrlih ratnih dobrovoljaca, kao i ratne dobrovoljce invalide.

10. Trajno prikuplja i obrađuje spiskove ratnih dobrovoljaca i istorijsku građu od značaja za doprinos ratnih dobrovoljaca u ratovima za opstanak i slobodu srpskog naroda.

11. Sarađuje sa istorijskim institucijama na istraživanju istorijata dobrovoljačkog pokreta, a rezultate sopstvenih i zajedničkih istraživanja objavljuje na naučnim skupovima, okruglim stolovima, naučnim konferencijama i kroz izdavačku djelatnost.

12. Koristi sve pravne zakonske mogućnosti radi uticaja na povratak imovine Saveza ratnih dobrovoljaca do početka Drugog svjetskog rata, kao i imovine ratnih dobrovoljaca oduzete u toku i poslije Drugog svjetskog rata.

13. Neprekidno radi na povećanju broja i kvaliteta organizacije i članstva uključivanjem potomaka i poštovalaca, ali i darodavaca, odnosno sponzora, kroz realizaciju zadataka.

14. Gaji, njeguje, održava i razvija bratske i prijateljske odnose među članovima, zasnovanim na visoko moralnim likovima predaka, ličnom poštenju i odgovornosti za preuzete obaveze i zadatke, kao i stvaranju preduslova za širu afirmaciju Udruženja i dobrovoljačkog pokreta u cjelini.

 

Telefon: 0038765878119
Mejl: vvukovic@het.ba
Adresa: Nemanjina 4, Trebinje
O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: