Udruženje Hercegovaca u Banjoj Luci

„Udruženje Hercegovaca u Banjoj Luci“ je osnovano 2011. godine kao rezultat spajanja do tada dva udruženja, „Udruženja Hercegovaca“ i „Udruženja Stara Hercegovina“.

I na taj način smo na praktičnom primjeru pokazali potrebu za sabornošću i zajedništvom.

Osnovni ciljevi Udruženja su očuvanje i njegovanje tradicije i kulture, kao i održavanje veze sa zavičajem. Aktivnosti Udruženja su usmjerena ka stvaranju najboljih mogućih odnosa između Banja Luke i Krajine kao mjesta našeg životnog opredjeljenja i Hercegovine kao našeg zavičaja i našeg korjena.
Udruženje okupljamo oko 400 aktivnih članova, među kojima je mnogo uglednih članova društva iz raznih oblasti, kao što su nauka, kultura, privreda, zdravstvo, spotr… koji svojim prepoznatljivim radom služe na korist društvene zajednice u kojoj žive a na ponos Hercegovine odakle su potekli.
Prisustvujemo svim značajnijim događajima koji se održavaju u Hercegovini a i sami organizujemo niz dešavanja kojima promovišemo hercegovačku kulturu i nastojimo da otrgnemo od zaborava našu tradiciju. Centralni događaj Udruženja je krsna slava Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški čudotvorac koji se obilježava 12. maja.
U skladu sa našim mogućnostima aktivni smo i u humanitarnim akcijama a neke i sami pokrećemo.
Naš rad je prepoznala i lokalna zajednica pa smo 2014. godine od strane Skupštine Grada Banja Luke dobili status Udruženja od značaja za grad.

 

  • Predsjednik – Vedran Škoro
  • Generalni sekretar – Dragan Milanović

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: