U Trebinju proslavljena Vrbica

Izvor: Eparhija ZHIP
Tekst i foto: Vesna Duka

litija8

U navečerju praznika Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim, u Trebinju je tradicionalno proslavljena Vrbica. Litiju je formiralo preko 1.000 vjernika, uglavnom djece, krećući se od crkve Svetoga Jovana u naselju Police, preko Kamenog mosta i centralnih gradskih ulica, do Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u centru grada.

Ovaj praznik djece i cvijeća proslavili su i odrasli, koji su u prepunoj porti Sabornog hrama, zajedno s djecom, uzimali osveštane vrbove prutiće i nosili ih kućama, jer se čuvaju kao zaštitnici i čuvari njihovih domova.

„Sutrašnjim danom slavimo Hristov ulazak u Jerusalim i njegov posljednji put nakon koga sve blista svjetlošću, nadom, sve je puno života koji, evo, draga djeco i vi ostali, vidim i na vašim licima dok zajedno čekamo najsrećniji praznik Vaskrsenja Hristovog“, rekao je ispred Sabornog hrama jerej Dražen Tupanjanin.

litija 5

Uzimajući vrbovu grančicu, otac Dražen je kazao da ona, koja se budi iz zimskog sna, pokazuje da život opet buja, kao što Gospod pokazuje svima nama da smo djeca života, a djeca svjedoče o tome da je Bog živ i da je među nama, jer su djeca najbolji i najčistiji učitelji vjere.

Sutra će, na praznik Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim – Cvijeti, u Sabornom hramu biti služena Sveta liturgija.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: