U Hercegovini niču plantaže smilja

U Hercegovini je sve veća zainteresovanost za uzgoj ljekovitog bilja- smilja i lavande, ističe Slobodanka Popović inžinjer agronomije i rukovodilac radionice „Plantažiranje ljekovitog bilja“, koja je danas održana u Trebinju.

Smilje-2-plantaza-u-Hercegovini

Izvor: Radio Trebinje
Autor: M.B.

„Smilje je posebno interesantno kupcima, a kako ga je sve manje na terenu, jedini način da ga obezbijedimo je plantažni uzgoj“, kaže Popovićeva i dodaje da u Ljubinju već ima desetak hektara zasađenih smiljem, kako u preduzeću “LJ-bilje”, tako i kod individualnih proizvođača.
I u Trebinju je počela proizvodnja ljekovitog bilja.
„Najviše uzgajivača smilja i drugog ljekovitog bilja imamo na Zupcima, Ljubomiru i u Popovom polju, gdje su ljudi posadili po nekoliko dunuma, tako da je do sada zasađeno sigurno do šest hektara ovog bilja u trebinjskoj regiji. Proizvodnjom ljekovitog bilja do sada se u Trebinju bavi desetak proizvođača“, navela je ona.
Bilje 3
Prema njenim riječima, nakon deset godina terenskog rada po BiH, može se konstatovati da je naše tlo izuzetno pogodno za uzgoj ljekovitog bilja.
„Postoji sve veći interes za podizanje plantaža ljekovitog bilja u istočnoj Hercegovini, jer kod nas u Hercegovini sakupljanje ljekovitog bilja ima dugu tradiciju i ovo je najbolji način da smilje sačuvamo“, kaže Popovićeva.
Radionica „Plantažiranje ljekovitog bilja – smilja i lavande u Hercegovini“ održano je u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“, koji predvodi Udruženje građana „Nešto više“, a podržava USAID.

 1. Smilje Reply

  Za uzgoj smilja je najvažnije nabaviti kvalitetne sadnice i dobro pripremiti zemlju.
  Vi pripremite zemlju a sadnice pronađite kod nas
  Prodaja sadnica smilja.
  063/348-837
  ECOsmilje.prodaja@gmail.com

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: