U Bileći otvorena izložba slika Udruženja ljubitelja umjetnosti “Pale”

U okviru ovogodišnjih Ćorovićevih susreta pisaca u Bileći, u galerijskom prostoru SPKD „Prosvjeta“ otvorena je izložba slika Udruženja ljubitelja umjetnosti „Pale“.

IMG_4373-540x300

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda

Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Nikola Kusovac, zahvaljujući kome je, prema riječima domaćina Nikole Asanovića, bilećka „Prosvjeta“ dobila vrijednu postavku slika koju i dan danas čuva.

– Godinama nam Kusovac dolazi sa vrijednim darovima i uvijek donese ili neku sliku, ili više slika, ili neku monografiju. Sve su to odabrani i prefinjeni naslovi koje imaju počasno mjesto u Prosvjetinoj čitaonici i srpskoj narodnoj biblioteci. Mi pokušavamo s vremena na vrijeme da mu se odužimo makar simbolično, ali nije lako, jer ne možete prosto odabrati ništa tako prefinjeno, lijepo i umjetnički dotjerano da bi bilo vrijedno Nikole Kusovca – istakao je Asanović.

Otvarajući izložbu Kusovac je istakao posebnosti djela i rada svakog od izlagača.

Taj dio lirskog, intimnog, ali napravljenog sa puno emocija i stišanog prepoznaćete u djelima Dragoslava Husara, Vlade Milinkovića, Branislava Kovačevića, Pavla Rističevića, Nenada Nestorovića i Marka Popadića. Doduše, postoji i jedan otklon od te pričice, koji prepoznajem u onima koji iz sve snage nastoje da pomire u sebi nabujale emocije i racio, to ćete prepoznati kod Đura Lubarde. A njegovom tragu sa istim tim nastojanjima da pomjere, prepoznaćete taj osjećaj u djelima Zorana Suvajca i Draga Vučića. Tu je i Bojana Stanišić, a predavanje emocijama na jedan potpunio ekspresionistički način učinio je Zdravko Vučinić. Nešto ublaženiju varijantu istog tog smjera učinio je i Čedomir Kisić, a uz njega i Olgica Marković. Sa nešto više otklona od čistog pikturalnog su Maja Nikšević i Mišo Jeftović. Realističku priču ima Mijat Petronić – zaključio je on.

U znak zahvalnosti Kusovcu je ovom prilikom uručen simboličan poklon SPKD „Prosvjete“ ručni sat.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: