U Bileći izašao novi broj lista “Osvit”

 

IZVOR:  Moja Hercegovina
AUTOR:  Žarko Janjić

“Tradicija fotografije u Bileći seže u period pred kraj 19. vijeka. Tada je Bileća imala prvi foto-atelje u BiH koji je držao Mihajlo Merćep. Poznati bilećki fotografi bili su Vido Dedijer, Mišo Popadić, Kemo Jaganjac, Đorđo Vukoje, Radovan Grbačić, Milivoje Mišo Kisić…” piše u 21. broju lista “Osvit” Jelena Denda i dodaje da je za decembarsku izložbu fotografija o staroj Bileći, najveći broj njih, gotovo stotinu, poslao Dragan Dušana Tabaković sa Floride!

Ovo je tek jedan od pregršt interesantnih priloga u novom broju lista što ga izdaje istoimeni zavičajni klub iz Bileće, praveći opsežnu i živopisnu žurnalističko-publicističku hroniku ovog istočnohercegovačkog kraja, zanimljivu svima onima koji Hercegovinu vole na bilo koji način.

Već pominjani Dragan D. Tabaković u prilogu “Čudna li paradoksa”  piše zanimljiv prilog o Nikoli Tesli (čije ime nosi jedna ulica u Bileći), zaključujući ga Šopenhauerovom izrekom: “Istina uvijek ima tri stadijuma: prvo je ismijana, potom odbačena, da bi na kraju bila prihvaćena kao očigledna”. Nisu zaboravljeni ni oni koji žive u Banatu i Bačkoj, a korijenima su iz Bileće, ali ni zavičajni podaci poput onih što ih bilježi glavni i odgovorni urednik lista Miodrag Ljumo Hrnjez da su Korita dobila manastir, da je u Bileći formiran konjički klub “Potkovica”, da je održano mnoštvo kulturnih priredbi, pa do onog da je bilećka Osnovna škola “Sveti Sava” jedina osnovna škola u hercegovačkoj regiji koja izdaje (jednom godišnje) školski list – i da je deseti broj tog lista, “Žitije” se zove, izašao početkom školske godine. Pod naslovom “Bilećanka budućnost Srbije”, “Osvit” donosi bilješku o Tijani Bošković, nekadašnjoj odbojkašici “Hercegovca” koja je lani debitovala u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji Srbije – i smatra se jednom od najvećih odbojkaških nada Srbije!

Uz zanimljive kolumne stalnih saradnika tu su i mnogobrojne crtice, osvrti i izvještaji iz drugih vidova života, a  sve zajedno gledano, tu je onda i mnoštvo razloga da potražite novi broj, čija je cijena, kao i onih prijašnjih, dvije konvertibilne marke.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: