U Berkovićima oskoruša stara 136 godina: Izumire li ova ljekovita voćka, afrodizijak i talisman?

Kelti su ovo drvo nazivali “drvetom koje šapće”. Irska legenda kaže da je prva žena na svijetu stvorena od oskoruše. U tursko doba trećina oskorušinog ploda se davala begovima, a za vrijeme Austro-Ugarske državna obaveza je bila da se zasiju imkanja sa oskorušom

7137_1

 

Izvor: Aura
Autor: Zoran Šukić 

U berkovićkom selu Strupići, podno brda Kubaša, nalazi se neobična voćna vrsta drveta Oskoruša. Stablo staro preko 136 godina, odolijeva zubu vremena i pamti mnoge generacije koje su sakupljale njene ljekovite plodove. Davne 1876. godine, čisteći korovom i drvećem zaraslu Adu, da bi na toj zemlji proizvodili hranu od koje je trećina odlazila tadašnjem begu Zeću, Bogdan Pejović sa svoja tri sina naišao je na čudnovatu mladicu koju je ostavio da raste.

– Moji preci su iz Crne Gore naselili se u Radimlju više Ljubinja. Čuvši zato Beg Zećo koji je ovdje živio naredio je da se dosele ovdje i dao im zemlju koju je trebalo urediti da proizvode hranu, od koje je trećina se davala Begu – priča 77-godišnji Vido Pejović i dodaje da je po njihovim pričama “oskoruša” prvi put rodila nakon 20 godina, a poslije toga svake druge godine okitila bi se svojim plodovima.

Nekada je bilo poželjno da je stablo oskoruše uspijevalo na svakom domaćinstvu, jer ljekovitost plodova, posebno sušenih, koji su se kuhali za ljekovite čajeve, za mljeveno brašno koje se dodavalo u hljeb, kompot od suhih plodova oskoruše, miješan sa drugim voćem je posebnog okusa.

– Koliko ja znam ova oskoruša je najstarija na našem području. U gradovima je ovo voće gotovo nepoznato, pa stoga mnogi misle da je oskoruša sitna mušmula ili kruška. Njeni plodovi se jedu samo kad ugnjile -kaže Vido i dodaje da posljednjih nekoliko godina nije rađala, jer kopajući kanal za vodovod bager joj je presjekao nekoliko žila. Prošle godine se okitila plodovima, a u nekim krajevima oskorušu smatraju snažnim afrodizijakom; žene vjeruju da pomaže u trudnoći.

Oskoruša je bila hrana i lijek, naših predaka, jer u staroj Austro-Ugarskoj državi bila je zapovijest da se mora zasadivati oskoruša, zbog gladi i zdravije prehrane djece i stanovništva.7137_2

Oskoruša je najdugovječnije listopadno drvo, jedna od najotpornijih vrsta na aerozagađenje, njen rod ne napada nijedan parazit, pa zato ona i ne zahtijeva nikakvu zaštitu.

O oskoruši su sačuvane i neke legende.

Kelti su vjerovali da će ovo drvo reći tajne čovjeku koji želi slušati i nazivali su je “drvetom koje šapće”. Kad se plod oskoruše razreže na dva ista dijela, dobije se unutrašnjost u obliku pentagrama i stoga se vjerovalo da treba nositi grančicu oskoruše zbog zaštite od zlih sila. Irska legenda kaže da je prva žena na svijetu stvorena od oskoruše.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: